Nå skal de følge opp aktiviteten og øke kontrollen sammen med Sjøfartsdirektoratet. Hvalsafari har vært i konflikt med fiskeriet i Kvænangen også tidligere år. For et par år siden var blant andre to hvaldykkere farlig nært kystnotbåten «Nordhavet». Den gangen ble det innført nye regler, der det var forbudt for hvalsafaribåter å være nærmere enn cirka 370 meter fra fiskefartøy eller faststående fiskeredskap.

Forskriften er i første rekke rettet mot hvalsafari som skjer nær fiskefartøy som fisker, selv om den også sier at hvaler ikke skal forstyrres unødig, skriver Fiskeridirektoratet i en melding på sine hjemmesider.

Det er mange aktører i sving i den tida hvalene, spesielt spekkhoggere og knølhvaler, beiter på sild i fjordene i Troms og Finnmark. Foto: Privat (arkiv)

Uakseptabel oppførsel

– De fleste av aktørene forholder seg til både retningslinjene som er utarbeidet av bransjen og til forskriften. Men vi mottar også meldinger om at det er aktører som opererer på siden av regelverket og det at til tider har vært uakseptabel oppførsel fra noen av disse, sier seniorrådgiver Tor Johansen i Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste i meldingen.

Sjøtjenesten er på fiskefeltene med fartøyene «Eir» og «Rind», og har de siste ukene måtte dele sin tilstedeværelse mellom sildefisket på kvelds- og nattestid og på dagtid observere og være i dialog med alle de ulike aktørene som driver hvalsafari.

Mer synlig og merket

Det er flere ting som må forbedres, fastslår Fiskeridirektoratet.

– Trafikken på feltet må bli roligere – også når vi ikke er til stede. De som svømmer i havet må bli mye mer synlige og dykkerbåter må være skikkelig merket og holde seg tettere på de som befinner seg i vannet. I tillegg må de sørge for å holde avstanden som er regulert i hvalsafari-forskriften, skriver direktoratet.