I 2017, takket Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik for seg, etter 20 år på Stortinget. I november det året var han i gang som samfunnskontakt for brønnbåtrederiet Sølvtrans. Den samme måneden fikk han etterlønn fra Stortinget, tilsvarende litt over 77.000 kroner. Ikke lenge etter, høsten 2018, ble han utnevnt til fiskeriminister, en ministerpost han hadde frem til januar 2020.

DN skriver at Nesvik har selv bedt om å få tilbakebetale etterlønnen, melder avisen.

– Jeg ga beskjed

Nesvik sier til DN at han ikke hadde noen jobb da han fikk innvilget fratredelsesytelse for de siste tre månedene i 2017. Og at han i hele oktober var i Spania.

– Jeg ga beskjed til Stortinget i november at jeg var i arbeid og at jeg derfor ikke skulle ha etterlønn. Dette ble gjort i den desken som var i første etasje, sier Nesvik til DN.

– Jeg trodde det holdt å si fra muntlig. Og jeg fikk jo heller ikke noen ytelse for desember, selv om jeg var innvilget det. Så det har jo blitt mottatt på et vis. Men det er også penger jeg har fått utbetalt som jeg ikke skulle hatt, og det skal jeg betale tilbake, sier Nesvik.

– Dette er like mye mitt ansvar, og derfor tok jeg kontakt med Stortinget og har gitt beskjed om at jeg nå betaler tilbake pengene jeg ikke skulle hatt.

– Skulle vært stoppet

Marianne Andreassen sier Stortinget mangler dokumentasjon på at det ble gitt noen muntlig beskjed i november 2017.

– Fratredelsesytelsen skulle ha vært stoppet fra han startet i ny jobb. Stortinget burde i denne saken bedt om skriftlig dokumentasjon fra Nesvik. Samtidig er det også den enkelte søkers ansvar å følge med på at ytelsen man mottar faktisk er korrekt. Han har selv bedt om å tilbakebetale ytelsen for november 2017 i sin helhet.