Det viser en gjennomgang IntraFish har gjort av listen som er publisert på den offentlige nettsiden Partifinansiering.no. Her listes alle bidrag på over 10.000 kroner opp.

Det aller største enkeltbidraget er fra LO til Arbeiderpartiet, og er på 15 millioner kroner. Største private enkeltbidrag er fra Stein Erik Hagens Canica til Høyre på 3,5 millioner kroner.

Av sjømatselskapene er det største bidraget fra Møgster-familiens investeringsselskap Laco som har gitt 200.000 kroner til Vestland Høgre. Laco er riktignok ikke et rent sjømatselskap – det har også store investeringer innen andre næringer.

Støtter de lokale

En annen sjømataktør som har gitt penger til politiske partier er Stim, fiskehelseselskapet som eies av Jim-Roger Nordly. Det har gitt 100.000 kroner til Nordland Høyre og 50.000 kroner til Nordland Unge Høyre.

Bø i Vesterålen - Norges svar på Monaco: Bø-ordfører Sture Pedersen fikk hele 57,5 prosent av stemmene ved forrige valg, og kan dermed gjøre nesten som han vil. Her er Erna Solberg på besøk i Bø i 2020. Foto: Arkivoto Bent-Are Jensen

– I mange, mange år har vi gitt Nordland Høyre det samme beløpet. Nå har partiet oppgradert ungdomskandidaten sin til tredje plass. Han kommer fra Stamsund, så vi støtter opp om de lokale og gir derfor også penger til Nordland Unge Høyre. Forrige gang var det SV som hadde en lokal kandidat, og da de spurte om penger sa vi ja. I år har de ikke spurt, sier Nordly til IntraFish.

Nordly opplyser at han støttet SV med 100.000 kroner ved forrige stortingsvalg.

– Politiske farger er ikke så vesentlig når en kommer langt ut på landet.

– Men du støtter altså Høyre fast. Stemmer du Høyre også?

– Vi er lokalpatrioter så det holder, sier eier og toppsjef i Stim, Jim-Roger Nordly. Her avbildet på fabrikken de bygger på Leknes. Foto: Anders H. Furuset

– Ja, det kommer jeg nok til å gjøre. Jeg har stemt Høyre hver eneste gang siden jeg fikk stemmerett.

– Kan gavene ha en uheldig effekt? Føler partiene seg forpliktet til å gi dere noe tilbake?

– Det har jeg absolutt ikke merket noe til, hverken fra Høyre eller SV. Slik er det ikke i det hele tatt. Vi har dessverre ikke fått noe av den veksten i lakseproduksjonen som vi ønsker, ler Nordly.

Disse har gitt penger

Ifølge oversikten fra Partistøtte.no har følgende sjømataktører gitt penger (over 10.000 kroner) til politiske partier – med forbehold om at vi kan ha oversett noen sjømataktører.