NRK har det siste året samarbeidet med Danmarks Radio (DR), Yle i Finland og Sveriges Television (SVT) for å kartlegge hvordan russisk skipstrafikk, for eksempel fiskefartøy, kan bli brukt til spionasje i Norden. I prosjektet er aktiviteten til skipene kartlagt gjennom åpne data.

– Etterretningsaktiviteten gjøres på toppen av den vanlige kommersielle aktiviteten, sa sjef for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, til NRK denne uken.

Er kritisk

Utenrikspolitisk talsperson i KrF, Dag Inge Ulstein, er kritisk til regjeringens håndtering og bekymret for konsekvensene det kan ha, melder NTB.

– Å la russiske fiskebåter legge til og fra kai som de ønsker ved disse havnene, og dermed også la personell fra disse hybride spionfartøyene bevege seg fritt når de går i land – er å gamble med det norske folks sikkerhet. Den høyst reelle faren for spionasje må veie tyngre enn at vi deler torskestamme med Russland, sier han til NTB.

Ivareta fiskerisamarbeidet

Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord er fortsatt åpne for russiske fartøy – og regjeringen forsvarer denne beslutningen.

Statssekretær Eivind Vad Peterson (Ap) i Utenriksdepartementet påpekte overfor NRK onsdag at Norge er opptatt av å ivareta fiskerisamarbeidet og forvaltningen av torsken i Barentshavet sammen med Russland.

– Det er vi som regjering opptatt av skal fortsette. Derfor tillater vi at russiske fiskefartøy kan lande fisk. Men vi har innsnevret mulighetene og utelukker ikke flere tiltak, sa statssekretær Eivind Vad Peterson (Ap) i Utenriksdepartementet til NRK onsdag.

Onsdag sa også Venstre-leder Guri Melby at russiske fiskefartøy ikke lenger bør få lov å legge til kai i Norge.