Ifølge VG kan fintellingen av stemmer i Nordland gi utslag for mandatfordelingen i hele Norge. Det endelige svaret kan vi først få rundt fredag, ifølge avisen. Per nå ser dette ut til å kunne få konsekvenser for Rødt-politiker og tidligere fisker Geir Jørgensen, samt en fiskeri- og havbruksinteressert Venstre-politiker.

Ikke alt er talt

Mandag var det valg i Norge, og samme kveld ble det klart at Erna Solbergs Høyre-regjering er ferdig etter åtte år med makten. Klokken 08.54 onsdag morgen var 97,3 av stemmene i Nordland fylke talt opp. Per da ligger Rødt og Jørgensen an til å få utjevningsmandatet i fylket.

Parti Antall mandater Endring, forrige valg
Arbeiderpartiet 3 1
Senterpartiet 2 0
Fremskrittspartiet 1 -1
Høyre 1 -1
Rødt 1 1
Sosialistisk Venstreparti 1 0

Ifølge NRK skjer omrokkeringen etter at fintelling viser at Sosialistisk Venstreparti ser ut til å få distriktsmandatet som til nå har tilhørt Høyres Marianne Kvensjø. Sistnevnte ser nå ut til å havne utenfor tinget.

Da NRK omtalte telledramaet sent tirsdag kveld, opplyste Valgdirektoratet til kringkasteren at valget ikke er ferdig før alle stemmene er talt opp.

Rødt og Venstre

49 år gamle Jørgensen er fra Melbu i Hadsel kommune, og har vært aktiv fisker på egen båt og på andres båter. I tillegg har vært vært journalist.

Ifølge VGs oversikt er det per nå 25 stemmer som skiller hvorvidt SV eller Høyre får distriktsmandatet som påvirker prosessen.

Ifølge VG kan Venstres André N. Skjelstad ende opp i et utjevningsmandat, slik det ser ut per onsdag morgen. Foto: Thor Erik Skarpen

Den foreløpige mandatendringen i Nordland er skjedd på bakgrunn av forhåndsstemmer som var sent innkommet eller lagt til side, sier Nilsen til VG.

Som konsekvens av fintellingen i Nordland, kan det også komme til å skje en ny utregning av utjevningsmandatene som gjør at Venstrepolitiker André Skjelstad kommer inn i Nord-Trøndelag. Skjelstad er blant Venstre-politikerne som ofte uttaler seg om havbruks- og fiskeripolitikk.

– Venter i spenning på endelig resultat, fortalte han til VG tirsdag kveld.