På Arbeiderpartiets valgvake i Tromsø står stemningen i taket.

– Dette er en helt fantastisk første prognose. Holder disse tallene seg, betyr det at Ap i Troms har steget 4 prosent, sier Cecilie Myrseth til Fiskeribladet.

– Norge og Nord-Norge ønsker seg et regjeringsskifte, jeg er bare superglad, fortsetter hun.

– Har du lyst til å bli fiskeriminister?

– Jeg tar de vervene partiene vil ha meg i, sier Myrseth, som ler ved spørsmål om fiskeriministerposten.

– Vi skal ha mer rettferdig fordeling. Det har vi sagt gang på gang i hele valgkampen. Men jeg kan ikke si noe nå om fiskeriministerposten, sier hun.

De første valgdagsprognosene til NRK sendte Ernas drøm om å passere 20 prosent ut i det blå. Prognosen viser et resultat på 19,7 prosent. Deter foreløpig det dårligste for partiet siden stortingsvalget i 2009, da partiet fikk 17,2 prosent oppslutning. Høyre er valgets store taper dersom valgdagsmålingen blir det endelige resultatet i årets valg.

Brede smil

Vinnerne er de rødeste av de røde og Senterpartiet, selv om sistnevnte har sett høyere tall enn det som nå avtegner seg i den første målingen.

Den første prognosen viser at Arbeiderpartiet har falt med 1,8prosent siden forrige stortingsvalg. Likevel er Jonas Gahr Støre en av dem som kan smile bredest dersom den første målingen blir det endelige resultat. Da blir han vår neste statsminister med flertall bak de tre mulige regjeringspartiene han foretrekker.

Bredere er trolig smilet til Audun Lysbakken som kan få en stortingsgruppe på 13, dersom målingene slår til. Noe som er to mer enn de hadde etter valget i 2017.

En som har glist mye i valgkampen, er Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum. Selv om han har sett høyere tall i løpet av valgkampen, enn det prognosene nå tilsier, gjør 25 mandater og seks flere enn ved forrige valg, ham til valgets seierherre.

Over magisk grense

Og slik kan vi fortsette på den rødgrønne siden. Med et Rødt og Miljøparti De Grønne foreløpig over den magiske sperregrensen, er det plutselig blitt en gruppe på åtte og syv, der det tidligere var en enslig representant hver.

Den samme følelsen har bare Kristelig Folkeparti som foreløpig også har klart å komme over den magiske grensen. Med fortsatt syv representanter for disse partiene, kan freden være sikret for de neste fire årene for partilederne i disse to borgerlige partiene.

Men taperen er altså Erna og Høyre i den borgerlige leiren. Fremskrittspartiet har også tapt stemmer og mandater, men ikke så mye som de lå an til tidlig i valgkampen. De kan få en gruppe på 20, mot 27 i ved forrige valg. Høyre derimot sitter i skrivende stund med 37 representanter. Seks færre enn etter valget i 2017. Da er det liten trøst for partiet at Ap ligger på 48, noe som bare er én mindre enn ved forrige valg.

Beholder troen

Til tross for den nedslående første nasjonale målingen tas Høyres Ove Trellevik imot med intens jubel når han entrer scenen.

– Stå på. Dette blir en lang dag, og vi skal vinne dette valget, sa han til den jublende salen i Bergen.

Før prognosen spådde Ove Trellevik at de vil få 85 mandater.

– Det så mørkt ut i starten, men det kommer an på hvordan sperregrensen slår ut, sier han til IntraFish mens prognosetallene oppdaterer seg.

– Løpet er ikke kjørt før de siste stemmene er talt opp, fastslår Trellevik.

– Hva tenker du om å havne i opposisjon?

– Det har jeg aldri vært med på. Opposisjon er en ny rolle for meg, men da får jeg omstille meg til den rollen.

Slik tok Høyre i Bergen imot de første tallene: