– Det er veldig gledelig å se at Høyre fortsetter å holde høye og stabile tall på valgmålingene, sier stortingsrepresentant Olve Grotle (H) til Fiskeribladet.

Olve Grotle er stortingsrepresentant i Høyre. Bildet tatt under et besøk hos filetfabrikken Primex. I bakgrunnen ser man Myre havn. Foto: Silje Helene Nilsen

En måling Infact har gjort på oppdrag fra Fiskeribladet (se faktaboks lenger nede i saken) viser en særs lunken oppslutning for Senterpartiet (Sp). Også Arbeiderpartiet har tapt mye terreng siden valgresultatet i fjor. Til sammen hadde regjeringspartiene fått skarve 25,2 prosent om det var valg i morgen, ifølge Infact-målingen.

Under valget i fjor, som ledet Sp til regjeringsmakt, endte Sp på 13,5 prosent. Kun 5,5 prosent ville stemt på finansminister Trygve Slagsvold Vedums parti om det var valg i morgen, ifølge målingen.

Ved valget i fjor fikk Ap 26,3 prosent. Mens Infact-målingen viser at 19,7 prosent ville ha stemt Ap i dag.

Til sammenligning ville 28,7 prosent stemt på Høyre.

– Målinger får være målinger

Både Vedum og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) viser til den krevende tiden i Europa og prisvekst for å forklare nedgangene, og viser til det stramme statsbudsjettet som er lagt frem.

– Prisveksten rammer folk med lav og middels inntekt hardest. Men den rammer også bedrifter i hele Norge. Å sikre tryggheten for folk er den viktigste jobben for oss nå, så får målinger være målinger, sier Vedum til Fiskeribladet.

Spark til Høyre

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) sier til Fiskeribladet at at regjeringen nå har lagt frem et budsjett som har to formål: å være kraftig omfordelende og sikre at verken renta eller inflasjonen skyter i været.

– Og så har jeg forståelse for at det ikke blir mottatt like godt over alt, men det betyr ikke at det ikke er riktig i den nye økonomiske situasjonen vi er i. Vi gjør dette for å beskytte vanlige folks lommebok og bedrifter i hele Norge. Og så registrerer jeg at spesielt Høyre har vært påfallende stille om egne prioriteringer siden dette forslaget ble lagt fram, sier han.

Bjørnar Skjæran er fiskeriminister og Arbeiderpartiets nestleder. Foto: Bent-Are Jensen

Legger frem sitt snart

Grotle i Høyre forteller at Høyre har vist forståelse for at det er vanskelige tider, og også uttalt dette offentlig, men viser til at hans eget parti også gjorde gode målinger før forslaget om statsbudsjett ble lagt frem. Han sier at Høyres prioriteringer til statsbudsjett trolig vil legges frem i løpet av de neste ukene:

– Regjeringen har brukt lang tid på sitt forslag til budsjett. Nå må Høyre også få arbeidstid til å komme med oss. Det blir ikke riktig for oss å komme med våre prioriteringer før vi har et budsjett, sier han.

Målingen
  • Gjennomført av Infact for Fiskeribladet.
  • Norske innbyggere over 18 år er spurt.
  • Det er gjennomført 1.005 intervjuer gjennom automatiske telefonintervjuer 21. oktober.
  • Feilmarginen er maksimalt +/- 3,0 prosentpoeng.
Kilde: Infact

Upopulære, blant annet i nord

Infact har også spurt hvor populære de forskjellige partiene er i de forskjellige landsdelene. Kun 6,4 prosent av de som har svart fra Nord-Norge hadde landet på Senterpartiet ved et valg, ifølge Infact. Til sammenligning fikk partiet disse resultatene ved 2021-valget:

  • 18,4 prosent i Finnmark.
  • 19,1 prosent i Troms.
  • 21,2 prosent i Nordland.

For Arbeiderpartiet ser man også en stor tilbakegang i Nord-Norge. 21,8 prosent svarer at de ville svart på Jonas Gahr Støres parti. I 2021 så situasjonen slik ut:

  • 31,4 prosent i Finnmark.
  • 27,1 prosent i Troms.
  • 28,8 prosent i Nordland.

MDG greier ikke utnytte situasjonen

Fagsjef Knut Weberg i Infact forklarer at målingen viser lignende tendenser som man har sett i andre målinger fra andre institutt.

– Man har sett Senterpartiet både oppe i seks prosent og rett under fire prosent. Infact gjør også mange lokale målinger, der tendensen er det samme: Høyre og Frp styrker seg. Senterpartiet faller særlig, men det gjelder også Arbeiderpartiet. SV holder god stand, og Rødt gjør det veldig bra på målingene, sier han.

– MDG mister «traction», og greier ikke å utnytte strømningene man ser nå for tiden. Partiet ligger på det de fikk ved sist valg på måling etter måling, følger han opp.

– Vil handle om å snu stemningen

– Slike målinger, hvor tett ligger de mot «faktiske valg»?

– Målingene er preget av situasjonen «her og nå», men det gjør også valg. For regjeringspartiene vil det nå handle om å snu stemningene før man plutselig står foran velgeravlukket og skal velge seg parti. Hadde vi hatt stortingsvalg i morgen hadde resultatet nok vært «snublende nær» det vi ser i målingen.