– Det er et vedlikeholds- og dokumentasjonssystem, et kvalitetssystem og operasjonsplanlegger. Ja, blant annet!

Kinder-egget Ole Matre snakker om, er Mørenot sin Aquacom-programvare. Matre er salgs- og supportansvarlig for systemet, som skal gi oppdretterne god kontroll på egen hverdag.

Det var behov knyttet til sjølokaliteter som var utgangspunktet for programpakken, som siden har vokst seg langt større. Akkurat nå har Mørenot 1000 båter og anlegg inne i systemet.

– De bruker det i bunn og grunn til vedlikehold, og til dokumentasjon og ved avvik, sier Matre i denne podkasten:

Til vanns og til lands

90 prosent av bruken er til rene sjekklister. Systemet er imidlertid fleksibelt, og Matre forteller at også landanlegg og fabrikker gjør bruk av systemet, både i Norge og i utlandet.

Mye av dokumentasjonshåndteringen i Aquacom gjelder alt utstyret som finnes i og rundt anleggene. Om det er nøter, haneføtter, maskinelt utstyr eller komponenter om bord i båter spiller mindre rolle. Og oversikten er ikke bare til eget bruk.

– Du må jo ha sertifisert anlegg for å ha drift, ikke sant? Hvis ikke du har kontroll og god oversikt, så mister du kanskje muligheten til å ha fisk, sier Matre.

Oversikt over lokalitet i brukergrensesnittet på Mørenot sitt Aquacom-system. Foto: Mørenot

Vær- og bølgedata

Også værdata, bølgeberegningsvarsel, forbruk og andre data som er viktig opp mot drift og operasjoner holder systemet kontroll på.

– Du har livedata som du bruker der og da, men alle data blir også historikk du kan bruke til evalueringer.

En egen risikomodul gir egne og egenerfarte risikovurderinger i den nest farligste næringen.

– Vi prøver å gjøre det enkelt for de ute å finne alt på én plass. Gjør de arbeid på en båt, får de alle prosedyrene lett tilgjengelig.

– Kunne dette være aktuelt for fiskere?

– Absolutt! Det er noe vi kommer til å lansere, et prosjekt mot fiskeribransjen.

Klikker du deg inn på spilleren over, og kan du høre mer om hvordan både Mørenot og fiskerne kan dra nytte av systemet. Du finner også Tekfisk i iTunes og på Spotify.

Her finner du noen av våre nyeste episoder: