Det vet vi egentlig svaret på, mener debattansvarlig Kjersti Sandvik i Fiskeribladet.

Hun ledet Sjømatpulsen under årets Lofotfishing i Svolvær om kystens utfordringer og muligheter. På scenen hadde hun en bukett meningssterke mennesker i form av administrerende direktør i Norfra Bjørg Nøstvold, Petter Myklebust som er nestleder i Kystfiskarlaget i tillegg til Audun Iversen, forsker i Nofima. Hør hele debatten her:

Å overleve langs kysten

Tematikken spente fra hva kystflåte og landindustri trenger for å overleve til miljø og til ferskfiskordningen.

– Jeg synes vi begynner altfor sent. Når fisken er borte her om vinteren eller på våren når den det nærmer seg mai, så er ikke ferskfiskordningen startet ennå. Båtene som ikke har forflyttet seg nordover, eller som har fisket over kvoten her, får ikke være med på den, sier Petter Myklebust, til bifall fra Bjørg Nøstvold.

Sjømatpulsen i Svolvær samlet interesserte tilhørere og engasjerte debattanter. Foto: Silje Helene Nilsen

Begge er enige om at ordningen burde startet tidligere på året. Myklebust mener at det viktigste i kvotemeldingen er en grad av forutsigbarhet.

– Sånn at man vet om skal man kjøper kvoten nå hvis prisene stiger, eller man kan vente litt. Denne forutsigbarheten gjelder også fremtiden for samfiske – å fiske to kvoter på ett fartøy – for båter under 11 meter.

Bjørg Nøstvold fortalte i debatten om det viktige samspillet mellom landindustrien og de faste leverandørene i flåteleddet.

– Hvis vi trenger fisk inn på mandag, så prøver de å strekke seg langt for å komme med det på mandag, og går gjerne forbi andre bruk for å levere til oss.

Flere arbeidsplasser

På spørsmål om hvordan industrien sikrer lojale leverandører, svarte hun at de «er like idealistiske som oss».

– Og så betaler vi for alle kiloene vi kjøper.

I den nye bearbeidingsrapporten fra Nofima er undertittelen «grønn verdiskaping og økt bearbeiding i sjømatindustrien». Audun Iversen tror mulighetene for økt sysselsetting i industrien er gode, selv om bedrifter i Baltikum og Polen har lønnskostnader på 20 prosent av de norske.

– Når du ser på kystsamfunnene hvor befolkningen likevel går ned, så er det et potensial for få enda flere arbeidsplasser i fiskeindustrien.

Hør mer om både bearbeiding og miljø langs kysten ved å klikke deg inn på spilleren øverst i saken. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

I den neste podkastinnspillingen vil Camilla Aadland lede politisk debatt mellom fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen, Karianne Braathen, som er Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson og Guri Hjallen Eriksen, forsker i Salt.

Her finner du noen av våre nyeste episoder:

Fisker Petter Myklebust, Bjørg Nøstvold i Norfra og Audun Iversen i Nofima drøste og debatterte om hva som skal til for å få en levekraftig kyst. Foto: Silje Helene Nilsen