Salgssjef Erwin Jager Ulstein Design & Solutions var stolt mottaker av årets Innovasjonspris under denne ukas fiskerimesse Nor-Fishing. Den tok han imot sammen med reder Tore Roaldsnes i Bluewild.

Prisen fikk de for frysetråleren «Ecofive». Navnet er en forkortelse for «Eco-Friendly Fishing Vessel».

Et fiskebåtrederi krever en mer skreddersydd løsning enn et offshorerederi, fastslår Jager i denne podkasten:

Utenom dekk

Fiskebåten har tatt rundt ti år å utvikle og har et helt unikt fangstmottak. Det skal ta bedre vare på kvaliteten.

– Den tar fangsten direkte fra trålposen, under vannlinjen, gjennom akterspeilet av båten inn i mottakstanker slik at fisken holdes levende helt til fabrikken er klar til å prosessere den.

Framdriftssystemet er en hybrid løsning som både kan operere dieselelektrisk og dieselmekanisk på to propeller. Det gjør at båten går mye mer effektivt i tauing.

Forelsket i båten

Ulstein Design & Solutions ble koblet på prosjektet i 2017.

– Vi prøvde å vente lengst mulig med å tegne båt. At vi først ser på delløsninger og finne riktige plasseringer av dem. Og så tegner båten rundt den filosofien rederiet har for ombordtaking, prosessering og innfrysing, forteller Jager.

– Det som er fallgruve med å tegne fiskebåt, er at du blir veldig forelsket i selve båten, og så putter du altfor mye oppi.

– Har dere putta for mye i?

– Jeg tror jeg har til gode å møte en fiskebåtreder som ikke gjerne skulle hatt en litt større båt. Så det tror jeg er en gjenganger i alle prosjekter.

Det norsk-tyrkiske verftet Norse Shipyard hadde med seg en modell av «Ecofive» til standen sin på Nor-Fishing. Skroget bygges i Tyrkia. Båten skal utstyres i Norge. Foto: Kjersti Kvile

Tilbake til fiskeri

Det er mange år siden selskapet jobbet med fiskebåter.

– Dette ga oss en mulighet til å lære om moderne fiskebåter, begynne med blanke ark, stille de riktige spørsmålene og se kritisk på hvordan man utformer en frysetråler, sier Erwin.

Salgssjefen skryter også av rederiet.

– De har imponert meg veldig med sin visjon om framtiden og de høye målsettingene de har satt seg, med bærekraft og bedre kvalitet.

Hør mer ved å klikke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i iTunes og på Spotify.

Her finner du noen av våre nyeste episoder:

Salgssjef Erwin Jager i Ulstein Design & Solutions og reder Tore Roaldsnes i Bluewild tok imot prisen fra fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Foto: Lena Knutli