Vestre Finnmark tingrett har dømt ekteparet på 51 og 46 for brudd på havressursloven. De to har hver sin sjark. Som skipper eller mannskap på de to fartøyene unnlot kvinnen å føre på sluttseddel til sammen cirka 220 kilo kongekrabbe under fisket i 2020. Begge to erkjente seg ikke skyldig etter tiltalen.

Bøter og inndraging

Begge ble hver for seg dømt til en bot på 12.000 kroner, inndraging av 22.000 kroner og sakskostnader på 5000 kroner.

I dommen står det at retten har funnet det bevist utover enhver og fornuftig tvil, at de to eier hver sin sjark og at de opererer sammen, slik at de fungerer som skipper på sin båt og mannskap på den andres båt. Mannen har stort sett vært fisker hele sitt voksne liv, mens kvinnen har jobbet innen fiskeri siden 2012. Hun har vært fisker etter at hun kjøpte båt i 2018.

Båtene deltok i 2020 på vinterfiske i Lofoten, og krabbefiske i kvoteområdet i Finnmark. Kvoteområdet er definert som øst for 26 grader øst, som vil si øst for en linje vest i Magerøysundet.

Av fangststatistikken fremgår det i dommen at den ene båten leverte fisk og krabbe for til sammen 1.003.698 kroner og den andre for 1.011.851 i 2020. Begge båtene hadde krabbekvote på 2170 kilo dette året. Omtrent halvparten av inntektene på begge båtene stammet fra kongekrabbe.

Stanset på Hurtigruten

Kvinnen ble stanset av politiet i det hun skulle kjøre av Hurtigruten i Stamsund og politiet fant ni esker med 139,5 kilo frosne krabbeklør og tre bæreposer med til sammen 16,5 kilo ferdig renset krabbekjøtt i bilen.

Beslaget av krabbe er ifølge dommen ikke ført på sluttseddel. De to forklarte i retten at de anså dette som såkalt heimfarfisk, i dette tilfellet krabbe, man kan rettmessig ta av fangsten, uten at det skal føres på sluttseddel.

Til sammen mente politiet at det er unnlatt ført cirka 288 kilo kongekrabbe på sluttseddel, men landet på 220 kilo i tiltalen, av forsiktighet.

To av tre dommere for straff

I dommen står det at: «Av Forskrift om begrensninger i torskefisket mv. § 6 fremgår at det er forbudt å drive fangst av kongekrabbe innenfor kvoteregulert område øst for 26° Ø, med unntak av inntil 10 kongekrabber til egen husholdning per år. Det er videre et innrapporteringskrav for slik fangst, jf. Forskrift om rapportering ved kongekrabbefangst § 1, hvor det heter at det skal det sendes rapport om fangsten hver mandag til Fiskeridirektoratet region Nord».

Rettens flertall mente at grensen på ti krabber som gjelder per husstand for fritidsfiske, utgjør en naturlig grense for heimfarfisk også når det kommer til yrkesfiskere.

Flertallet, en fagdommer og en meddommer, mente at mengden de to har tatt til eget bruk utgjør cirka fem prosent av kvotene til båtene.

Store mengder kongekrabbe

Retten skriver i dommen: «Om denne praksis ble ansett å være lovlig, ville man i realiteten åpne for et udokumentert ressursuttak på 68,85 tonn basert på totalkvoten i 2020. Fangstverdien på dette uttaket ville vært cirka kr 13,7 millioner, basert på en kilospris på cirka kr 200, jf. fremlagt fangstdokumentasjon i saken for båtene».

Flertallet er etter dette kommet til at uttaket på samlet minst 220 kilo krabbe til eget bruk, langt overstiger hva man lovlig kan ta av fangsten utenom sluttseddelføring.

Mindretallet, en meddommer, har kommet til at reglene rundt hvor mye krabbe som kan avsettes til eget bruk er så vidt uklare, at det ikke er rimelig å belegge dette forholdet med straff.