Plast fraktes over lange avstander med hav, luft, vann og dyr, og ender opp på de rareste steder, fra toppen av Himalaya til Norges dypeste dyp.

Plastproblemet går i dag på tvers av alle grenser mellom land og økosystemer. Derfor krever også plastforskningen en helhetlig og global tilnærming, mener forskerne bak et nytt initiativ, melder Havforskningsinstituttet.

Sammen med kollegaer fra fire kontinenter har forsker Michael S. Bank ved Havforskningsinstituttet (HI) nå tatt initiativ til å etablere et globalt overvåkingssystem for plast.

Global innsats

Målet med det forskerne kaller Global Plastic Observation System (GPOS), som nylig ble lansert i tidsskriftet Environmental Science & Technology, er å skaffe kunnskap som kan støtte en større global innsats for rene og trygge hav.

– Plastforurensning påvirker blant annet vannkvalitet, fiskerier, miljø og bærekraft. Et globalt observasjonssystem som det vi foreslår kan bidra til å nå FNs bærekraftmål og ambisjonene i havforskningstiåret, sier Bank i en artikkel publisert på Havforskningsinstituttets nettsider.

Lett å stille seg bak

Idéen med GPOS er å samkjøre overvåkningen og dataene på en måte som gjør det mulig å vurdere omfanget av plastproblemet, og gi treffsikre råd om hva som bør gjøres.

– Det har vært enighet blant plastforskere om at vi mangler et globalt system for å overvåke plastforurensningen i havet, med felles målemetoder og modeller. Derfor er dette en idé det har vært lett for folk å stille seg bak, sier Bank.