Fredag 12. februar ble det meldt oppbud i sjømatselskapet Norwegian Shores. Det betyr at styret i selskapet selv har meldt seg konkurs. Første skiftesamling blir holdt 02. april i Helgeland tingrett.

– Vi hadde ikke noe valg. Det var kongekrabbefisket som skulle være med oss nå, men både reduserte kvoter og storm har påvirket, sier daglig leder Per Kristian Nordøy til Fiskeribladet.

Gi oss tips eller tilbakemelding

Totalkvoten for 2024 er fastsatt til 966 tonn hannkrabber og 60 tonn hunnkrabber i 2024. Til sammenligning var den på 2137 tonn hannkrabber og 120 tonn hunnkrabber i 2023.

Avgjørelsen om oppbudet kom torsdag. Nordøy overtok som daglig leder i selskapet i forfjor, og selskapet det nå er meldt konkurs i er en fusjon av selskapet Norwegian Shores, samt Nordøy Sea og Pristine AS.

I årsrapporten ble det beskrevet et 2022 preget av «mye opprydding, endringer internt i selskapet og voksesmerter».

Ikke planer om comeback nå

Selskapet hadde de «rødeste tallene» i Fiskeribladets oversikt over resultater for Nordlands-mottak i 2022. Skalldyraktøren har anlegg både i nord og helt i sør av landet. Dagens Næringsliv har tidligere omtalt Norwegian Shores sin østerssatsing på Nøtterøy utenfor Tønsberg i Vestfold og Telemark.

Fra 2021 til 2022 økte omsetningen i selskapet fra 3 millioner kroner til 40,5 millioner kroner, men underskuddet var stort. Resultat før skatt i 2022 ble på hele -22,1 millioner kroner.

Ifølge selskapets årsrapport for 2022 var gjelden på 42,31 millioner kroner.

Skalldyrselskapet Norwegian Shores slo seg sammen med selskapene Pristine og Nordøy Sea i 2022. Førstnevnte hadde Stillehavsøsters som sin hovedsatsing da selskapet ble startet i 2016. Foto: Kjersti Kvile (arkiv)

Verdi i varebeholdning

Bostyrer og advokat i Kvasstind, Arne Johansen, forteller til Fiskeribladet at styret har opplyst om at det finnes rett i overkant av 40 millioner i gjeld, samt 5-10 millioner kroner i aktiva, sistnevnte er først og fremst varebeholdningen til sjømataktøren.

– Det er tidlig, og vanskelig å si noe særlig utover det.

Virksomheten drives foreløpig videre av bostyrer.

Møte fredag

Bostyrer hadde fredag møte med styret i selskapet, daglig leder og banken.

Nordøy forteller at selskapet har 25 som jobber i selskapet når det er sesong, men at de er åtte utenom. Han forteller om at det ikke foreligger noen umiddelbare planer om å starte opp igjen:

– Men vi er i bransjen. Det må skje noe på markedssiden og med råvaregrunnlaget, sier han, og viser til at bedrifter som dem er avhengig av volum.