Aktor, politiadvokat Erlend Stenberg i Økokrim, la ned påstand om to år og seks måneders ubetinget fengsel for det som regnes for hovedmannen bak distribusjon av ulovlig kongekrabbe på Østlandet.

Politiadvokat Erlend Stenberg i Økokrim Foto: Gorm K. Gaare

Økokrim vil at mannens utbytte av de straffbare handlingene skal inndras, uten at et spesifikt beløp oppgis. I tillegg vil Økokrim ha idømt den tiltalte eieren av et stort transportfirma på Østlandet til såkalt rettighetstap. Aktor mener han må fradømmes retten til å være styreleder og daglig leder i virksomheter i fem år. Han er både styreleder og daglig leder i transportselskapet.

Grove heleri

Økokrim mener den hovedtiltalte i straffesaken har utført grovt heleri av 14 tonn kongekrabbe til syv millioner kroner. Transportsjefen har erkjent straffskyld for ulovlig våpenbesittelse og narkotika. I tillegg har han erkjent å ha omsatt kongekrabbe ulovlig, men i langt mindre omfang enn det påstanden er.

– Han har erkjent straffskyld, men ikke uforbeholden, det er en begrenset tilståelse. Ved uforbeholden tilståelse gis det gjerne 30 prosent tilståelsesrabatt, men jeg antar det vil ligge på 15 prosent i dette tilfellet, sa aktor i retten.

Stenberg mener den antatte hovedmannen kan idømmes rettighetstap fordi han har drevet skyggevirksomhet med ulovlig kongekrabbe i ly av den lovlige virksomheten til transportselskapet.

– Han har misbrukt lederansvar i selskapet og brukt posisjonen i selskapet til å utnytte selskapet, sa aktor.

– Tro, mene og tippe

Tiltaltes forsvarer, advokat Trond Eirik Aansløkken, mener at det ikke er ført bevis for en så omfattende tiltale, og mener at det dreier seg om ulovlig kongekrabbe på knappe 6,2 tonn. Forsvareren mener verdien på kongekrabben er på 1.395.000 kroner for de 6200 kiloene.

– Tro, mene og tippe er en ting, men er det bevist? Han har erkjent ulovlig befatning med kongekrabbe, men det skal bevises utover enhver rimelig tvil, sa advokaten som mener at det heller ikke er bevist at deler av kongekrabben som ble kjøpt er ulovlig fanget.

Kongekrabbesaken
  • Politiet i Finnmark har siden høsten 2019, i samarbeid med Økokrim og seks andre politidistrikter etterforsket systematisk omsetning av ulovlig fangstet kongekrabbe. 54 personer har vært etterforsket og rundt 30 personer ble tiltalt, og har fått sin dom. Det gjenstår fortsatt enkeltesaker.
  • Hovedmannen i Båtsfjord har ifølge dommen vært en del av en organisert kriminell gruppe. Han var også tiltalt for ulovlig våpenbesittelse, men våpentiltalen ble frafalt. Han erkjente delvis straffskyld for 52 av 54 tiltalepunkter. Han ble dømt til tre år og tre måneders fengsel og 2,3 millioner kroner i inndragning. Han ble også fradømt retten til å fange kongekrabbe.
  • Det var fire medtiltalte i saken. Tre av de fire erkjente ikke straffskyld i det hele tatt, mens den ene erkjente delvis straffskyld i mindre forhold. Alle ble dømt til mindre straffer, bortsett fra en som fikk ni måneders fengsel.
  • Hovedmannen på Østlandet, eieren av et stort transportfirma, skal ha videresolgt ulovlig fanget kongekrabbe blant annet til de to medtiltalte. Alle tre er nå dømt i straffesaken som gikk i Romerike og Glåmdal tingrett i Lillestrøm. Saken har direkte sammenheng med den omfattende straffesaken i Finnmark og med forgreninger over store deler av landet.
  • Politiet etterforsker trolig flere saker, og det er ventet at det blir tatt ut flere tiltaler. Personene som Økokrim har tiltalt, er blant annet tre tidligere fiskerne i forgreningen til Bergen. To av dem ble dømt til syv måneders ubetinget fengsel for grovt heleri, og den ene hvitvaskingsdømt til 120 dagers fengsel.
  • En lastebilsjåfør fra Østlandet som har fraktet krabbe fra Tana til Østlandet og videre til Vestlandet, har fått sin dom. En annen mann ble dømt i Troms i fjor. Tromsømannen er hovedmannen som har tatt imot mye krabbe i Tromsø. Han fikk ubetinget fengsel i ett år og fire måneder.
  • En trailersjåfør fra Båtsfjord er dømt til åtte måneders ubetinget fengsel for hvitvasking og befatning med ulovlig kongekrabbe, og inndragning av 51.000 kroner. Han har blant annet kjørt 4,7 tonn krabbe fra Tana til hovedmannen på Østlandet og fraktet kontanter tilbake nordover, ifølge politiet. Mannen har tilstått deler av tiltalen.
  • I tillegg kommer fiskeskipperen på Nord-Vestlandet, som ble dømt til 60 dager fengsel og 300.000 kroner i inndragning. 64-åringen fikk nylig redusert inndragningsbeløpet i en ankesak ved Gulating lagmannsrett.
  • Flere har vært i straffesaker for medvirkning til ulovlig omsetning av kongekrabbe i et organisert kriminelt nettverk.

Godtar straff

Aktor har lagt til grunn en pris på kongekrabben på 500 kroner kiloet, men det mener forsvarerne er helt feil og vesentlig for høyt. Hovedmannen har solgt krabbe til rundt 225 kroner kiloet. Gevinsten er ifølge hovedtiltaltes forsvarer på 30 kroner kiloet og det er 186.000 kroner til sammen.

– Det godtar han. Men det er ikke grunnlag for rettighetstap. Og om det er det, må det begrense seg til kjøp og salg av krabbe, sa Aansløkken og la ned påstand om at tiltalte måtte behandles på mildest mulig måte.

Erkjente faktiske forhold

De to medtiltalte har begge erkjent de faktiske forhold, at de har kjøpt kongekrabbe av hovedtiltalte. Begge de to medtiltalte, en kvinne som ifølge tiltalen er 52 år og en mann på 37 år er tiltalt for å ha kjøpt kongekrabbe fra transportsjefen og videresolgt. Begge innrømmer å ha bestilt og hentet kongekrabbe, men i langt mindre omfang enn de er tiltalt for.

De hevder begge at de bestilte kongekrabbe fra hovedtiltalte for venner og kjente og ikke har solgt det videre, slik tiltalen sier. De har mottatt penger kontant eller på vipps, og tatt ut penger og levert alt kontant til hovedmannen.

Påstår full frifinnelse

Aktor vil ha ett år og to måneder ubetinget fengsel for kvinnen og fem måneder ubetinget fengsel for mannen. Økokrim ser ingen formildende omstendigheter og vil ha inndratt utbytte for begge.

Forsvarer for kvinnen, advokatfullmektig Jonas Wik, la ned påstand om frifinnelse for kvinnen, subsidiært at hun behandles på mildest mulig måte. I så fall mener forsvarer at hun må få en betinget dom på godt under ett år eller samfunnsstraff. Hun erkjenner ikke straffskyld.

– Hun visste ikke at det var ulovlig krabbe. Det er ikke grunnlag for forsettlig eller uaktsomt heleri og hun skal frifinnes, sa Wik.

Den mannlige medtiltalte erkjenner heller ikke straffskyld. Mannens forsvarer, advokat Hans Petter Askilsrud, påstår frifinnelse fordi klienten ikke har solgt noe krabbe med fortjeneste, og at det bare var en kompisgjeng som har kjøpt kongekrabbe sammen som et spleiselag.

– Om han blir dømt, bør hele dommen være betinget med en prøvetid på to år, sa Askilsrud.

Dom kan ventes i midten av oktober, ifølge tingrettsdommer Maria Engøy Duna i Romerike og Glåmdal tingrett i Lillestrøm.

Båtsfjord-fiskeren dømt

Transportsjefen skal ha ifølge politiet ha stått for store deler av distribusjonen av den ulovlige kongekrabben fra Båtsfjord. Han skal ha kjøpt ulovlig fanget kongekrabbe fra den 46 år gamle fiskeren fra Båtsfjord, som er dømt til tre års ubetinget fengsel og 1,5 millioner kroner i inndraging. Dommen er anket.

Han er blant annet dømt for organisert kriminalitet, etter den såkalte mafiaparagrafen. Fire medhjelpere ble også dømt til fengselsstraffer. Den lengste straffen ved siden av hovedmannens er på ni måneder, med tre måneders utsettelse med prøvetid.

All kongekrabbe er betalt med kontanter, i konvolutter eller i postpakker.

Transportsjefen nekter for å ha kjøpt krabbe fra Båtsfjord-mannen, og hevder i retten at han kun har hatt kontakt med tre transportører av kongekrabbe. To av de er dømt og den tredje siktet.

54 personer etterforsket

Politiet har etterforsket et omfattende kongekrabbekrim-nettverk med forgreninger over store deler av landet. I alt er 54 personer etterforsket. 19 er tiltalt så langt, inkludert de tre i denne saken. 14 personer er dømt.

Politiet i Finnmark har siden høsten 2019, i samarbeid med Økokrim og fem andre politidistrikter, etterforsket systematisk omsetning av ulovlig fangstet kongekrabbe.

Kongekrabbekrim-saken har ingredienser på høyde med en skikkelig krimroman. Her er alt fra fangst, salg og kjøp av ulovlig kongekrabbe, ladde våpen, narkotika, gullbarrer, Rolex-klokke, svarte kontanter, hemmelige samtaler i krypterte kanaler, telefonavlytting, skjult kamera, politispaning, pågripelser, ransakinger og hemmelig ransaking av bagasje på Gardermoen.

Les også