Dersom oppdrettslokalitetene som bidrar mest til lusesmitte blir lagt ned, kan produksjonen økes på andre anlegg samtidig som lus- og smitteproblem blir redusert.

Det mener i hvert fall en forskergruppe på Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet i en rapport til Nærings- og fiskeridepartementet.

Det er Havforskningsinstituttet som skriver om rapporten på sine nettsider torsdag.

Gjennomførte analyser på Vestlandet

Forsker har analysert hva som skjer om man endrede på strukturen av oppdrettslokalitetene i produksjonsområdet som ligger fra Karmøy til midt på Sotra på Vestlandet.

Analysen viser at nedleggelser av enkelte strategisk plasserte anlegg paradoksalt nok kan føre til at andre anlegg i området kan øke produksjonen sin.

– Vi har benyttet ulike modeller som tyder på at færre lokaliteter vil redusere smittespredningen av lus og virus mellom anlegg. Arbeidet har så langt gitt svært lovende resultater, sier forskningsdirektør Geir Lasse Taranger ved Havforskningsinstituttet.

LAKSELUS TIL BESVÆR: Lakselusa har vist seg å bli svært vanskelig å bli kvitt, etter hvert som temperaturene langs kysten av Norge har økt de senere årene. Foto: Eivind Senneset

Håper rapporten skaper dialog

Taranger mener det trengs flere analyser av flere forhold, og videre dialog med næring og forvaltning før man kan komme frem til et konkret forslag til ny lokalitetsstruktur i produksjonsområdet.

– Arbeidet viser at god anleggsstruktur har stor innvirkning på lusesmitte og for biosikkerhet generelt. Vi kan oppnå både redusert dødelighet og bedret fiskevelferd med bedre struktur. Resultatet bør stimulere til å endre tenkningen rundt plassering av anlegg og organisering av lakseproduksjonen langs norskekysten, sier avdelingsdirektør Edgar Brun ved Veterinærinstituttet.

Resultatet er lagt frem i en rapport som nylig er oversendt til Nærings- og fiskeridepartementet som har bestilt rapporten.

Rapporten kan du lese i sin helhet her.