Det nederlandske lasteskipet «Eemslift Hendrika» med 12 personer om bord sendte mandag formiddag ut nødmelding etter at lasten forskjøv seg, og skipet fikk kraftig slagside i Norskehavet.

Hovedredningssentralen Sør-Norge sendte ut tre helikopter og to fartøy for å bistå lasteskipet.

I videoen øverst kan du se evakueringen av mannskapet. Videoen er filmet av besetning på Redningshelikopter Florø (Rescue 8). Også SAR heli fra Tampen (Helibus Rescue 9 deltok i evakueringen av mannskapet mandag formiddag. Åtte av mannskapet ble evakuert, mens kapteinen og tre av mannskapet ble igjen om bord for å prøve å stabilisere skipet. I 20-tiden mandag forlot de også skipet.

Lasteskipet har ikke mannskap om bord og gikk dermed på autopilot, men i 23-tiden mandag mistet fartøyet motorkraft.

– Situasjonen er den at fartøyet mistet framdriften på hovedmaskinen tidlig i natt, og driver nå mot kysten. Samtidig har fartøyet ganske stor slagside, så det er en ganske alvorlig status der ute, forteller Hans-Petter Mortensholm, direktør i miljøberedskap Kystverket, til NRK tirsdag morgen.

Kystverket har sendt kystvaktskipet Sortland ut for å overvåke havaristen. Kystvakten er ventet å være fremme ved Eemslift Hendrika i løpet av ettermiddagen tirsdag, ifølge NTB.

Kystverket opplyser til NTB at det er 353 kubikk råolje, 75 kubikk diesel og 10 kubikk smøreolje om bord i skipet.

Lasteskipet var på vei til Trøndelag med havbruksbåter. Serviceselskapet AQS eier en av båtene som befinner seg på dekk om bord i det nederlandske lasteskipet.

Jarl Magne Silden er skipper på linebåten «Veststeinen». Båten lå mandag standby ved det forlatte lasteskipet.

På Facebook-siden «Veststeinen» skrev Silden mandag at de hadde forlatt havaristen. Han meldte mandag at båten drev med en 45 til 50 grader slagside, og at bølgene var 15-18 meter høye.