Bodøværingen Øyvind Bøe Dalelv gikk til topps i den internasjonale tapaskonkurransen som ble avholdt i Valladolid i Spania denne uken. Dette er en konkurranse som er under beskyttelse av Det Kongelige Spanske Gastronomiske Akademi, ved dets president Rafael Ansón. I den grad man kan snakke om et offisielt tapasmesterskap så er dette altså det. Det er organisert av sentrale, drivende krefter innen den spanske gastronomien.

Øyvinds tapasrett er den samme som han vant Årets Ganefryd 2017 med under Årets kokk 2017. Øyvind tok også sølvet i Årets kokk, og er en av Norges ledende kokker på konkurranseområdet. Dette er den enstemmige juryens begrunnelse:

"Tapasen bringer frem et tydelig inntrykk og smak av sin opprinnelse, nemlig det norske havet. Med landets kjente produkt torsken i både saltet og fersk utgave, kombinert med sprøstekt jordskokk, urter og fersk tang, erobret den norske kokkens ganefryd juryens ganer. Retten klarer på en balansert måte å bringe frem de enkelte ingrediensenes karakteristiske smaksegenskaper i en balansert kombinasjon - som kan smakes i et jafs, som er det en tapas skal gjøre.»

Vinneren får tittelen Verdensmester i Tapas 2017, og får med seg en representativ skulptur som pokal, samt 6000 €

Hos Norges Sjømatråd går utmerkelsen selvsagt ikke upåaktet hen.

Hildegunn Fure Osmundsvåg, som er sjømatrådets utsending i Spania, sier de er utrolig stolte over at en nordmann gikk til topps i konkurransen.

- Vi er utrolig glade og stolte over at Øyvind vant den internasjonale Tapas-konkurransen, den mest kjente måten å spise spansk mat på. Tapas er en utrolig viktig del av den spanske gastronomien og kan nytes på enhver bar og restaurant i Spania. Det at han i tillegg vinner med noe så viktig og erkenorsk som torsken er bare enda bedre. Dette viser at norsk sjømat kombinert med norske dyktige kokker er en formidabel kombinasjon og kan vinne verden.