En av disse makrellstørjene fanget de ved Runde – det er den nordligste satellittmerkingen av verdens største tunfiskart.

– Norge er størjens nordligste yttergrense, så vi er utrolig spente på å lære mer om vandringen til disse fiskene, sier havforsker Keno Ferter i en artikkel på Havforskningsinstituttets nettsider.

Ingen nyheter er gode nyheter

Om ett år skal satellittmerkene etter planen løse seg ut, flyte opp og sende data hjem. Først da kan forskerne beregne hvor de har vært.

– Ingen nyheter er gode nyheter, for satellittmerkene vil også løse seg ut om makrellstørjen skulle dø. Siden vi ikke har mottatt noe fra merkene, betyr det at fiskene svømmer rundt med de, forklarer Ferter.

Tips var gull

Det var i august-oktober at forskerteamet dro rundt på Vestlandskysten på størjejakt. Ingen lett sak, for de kan svømme i 70 kilometer i timen og krysse Atlanterhavet på 50 dager.

– Å finne en stim er den største utfordringen. Vi fikk stadig tips fra andre stangfiskere, yrkesfiskere og havforskere. Noen av tipsene var gull, sier han.

Skånsom metode

Stangfiske er regnet som den mest skånsomme fangstmetoden for kjempefiskene. Dette er en ung og strengt regulert fiskegren i Norge.

– Vi har sett en enorm kompetanseutvikling og kunnskapsdeling de siste årene. Vi har heller aldri hatt flere øyne på sjøen enn i år, fra svenskegrensa i sør til Hitra og Frøya i nord, med tilsvarende mange observasjoner. Dette har vært to nøkkelfaktorer for merkesuksessen i år, sier Keno Ferter.