– Det jeg skal si på dette stadiet av saken er at han har samtykket til varetektsfengsling, men han har ikke sagt at han er skyldig slik som siktelsen lyder, sier advokat Vidar Zahl Arntzen i en kommentar til NRK Finnmark.

Også forsvareren til den andre av de to siktede, advokat Vegard Aaløkken, sier at hans klient avviser siktelsen.

Mange forgreininger

Det var onsdag at politiet i Finnmark gikk ut med at de, sammen med Økokrim, har avdekket et nettverk som har fanget og omsatt ulovlig kongekrabbe over hele landet.

– Det er snakk om kongekrabbe med en omsetningsverdi for flere millioner kroner som skal være fanget og omsatt ulovlig, het det i meldingen fra Finnmark Politidistrikt.

Det er pågrepet personer og gjennomført ransakinger i fem politidistrikt; Finnmark, Troms, Sør-Vest, Agder og Øst Politidistrikt. Til sammen er et titall personer siktet i saken, åtte av dem fra Finnmark.

– Kan påvirke andre i saken

Politioverbetjent Torstein Pettersen hos Finnmark politidistrikt sier til NRK Finnmark at de to som er varetektsfengslet ikke har latt seg avhøre:

– De to har valgt å ikke forklare seg, men vi håper at de skal la seg avhøre senere, sier Pettersen. De varetektsfengslede er fengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll fram til 6. desember.

– Påtalemyndigheten opplyser at det i den videre etterforskningen vil være behov for avhør av andre involverte og av vitner. Retten anser dermed at det foreligger reell og konkret mulighet og sannsynlighetsovervekt, for at siktede vil forsøke å påvirke andre involverte og vitner i sakskomplekset, skriver retten i sin begrunnelse ifølge NRK Finnmark.

Trist ordfører i Båtsfjord

I et intervju med VG beskriver ordfører i Båtsfjord kommune, Ronald Wærnes, saken og etterforskningen som veldig trist for de involverte og for lokalsamfunnet:

Ronald Wærnes, ordfører (Sp) i Båtsfjord. Foto: Eskild Johansen

– Jeg er ganske rystet. Omfanget er stort og virksomheten virker planmessig, sier Wærnes til avisen og legger til at saken rokker ved anseelsen til hele kongekrabbenæringa:

– Kongekrabben skaper virksomhet både på sjø og land og er ekstremt viktig langs kysten av Øst-Finnmark, sier ordføreren.