Varaordfører i Bodø, Ola Smeplass (Sp), boikotter årets TV-aksjon, ettersom inntektene går til WWF Verdens naturfond.

Han er en av flere som nå kritiserer NRK for å ha valgt WWF som mottaker av innsamlingsmidlene, en kamp som alvor tok fyr da tidligere hvalfanger Steinar Bastesen oppfordret til boikott gjennom Fiskeribladet.

Verden mot Norge

Bakgrunnen for Bastesens harme mot naturvernorganisasjonen er påvirkningen de hadde da en hel verden på 80-tallet vendte seg mot Norge og hvalfangsten. Ifølge Bastesen var WWF blant dem som sto fremst og erklærte hvalbestanden i det nordøstlige Barentshavet for utrydningstruet.

- Norge måtte bruke 200 millioner kroner på forskning som dokumenterte en vågehvalbestand på 135.000 dyr, sier Bastesen til Fiskeribladet.

Bastesen gjorde Norges Småkvalfangerlag oppmerksom på dette, og i et styremøte søndag bestemte laget seg for å stå samlet bak en boikott.

Bør fordeles mellom flere

Nå får de også varaordføreren i Bodø i ryggen.

Smeplass uttaler til Bodø NU at WWF har blitt en politisk organisasjon som han mener bruker mye krefter på å slåss mot norske primærnæringer, og ofte går stadig i strupen på Senterpartiet.

WWF sier at inntektene fra TV-aksjonen skal gå til å bekjempe plast i havet.

Overfor NRK utdyper Smeplass at han støtter kampen mot plast i havet.

– Men en innsamlingsaksjon bør være samlende og tverrpolitisk. Pengene bør fordeles mellom flere organisasjoner. Det har vært gjort tidligere, med stort hell, sier han

Driver lobbyvirksomhet

Den lokale Sp-lederen forteller at flere i partiorganisasjonen reagerer som han. Blant annet stortingsrepresentant Siv Mossleth fra Nordland og Sp-nestor Per Olaf Lundteigen.

– Jeg støtter heller andre miljøorganisasjoner. WWF interesserer seg ikke for oss som bor i distriktene. Jeg oppfatter WWF som en halvkommersiell organisasjon som driver utstrakt lobbyvirksomhet og får inn store penger, sier Lundteigen til NRK.

WWF Verdens naturfond er overrasket over reaksjonene fra Senterpartiet.

– Den reaksjonen så jeg ikke komme. Vi har full forståelse for at det ulike meninger om forvaltningen av rovdyr. Det er leit at vi ikke kan samles om et problem som alle er enige om må bekjempes, sier konstituert generalsekretær i WWF Karoline Andaur til NRK.