- Kapitalismen er ødeleggende for både jorda og menneskene, sier Jens Ingvald Olsen, ordførerkandidat for partiet Rødt i Tromsø til Dagbladet.

Rødt gjorde et brakvalg i Tromsø og Olsen er svært aktuell som Ishavsbyens nye ordfører.

Tromsø-politikeren har ikke sluttet å være revolusjonær siden han ble med i det maoistiske partiet Arbeidernes Kommunistparti (AKP) på 70-tallet.

- Jeg ønsker et nytt system som både tar hensyn til miljøet og mennesket, sier Olsen.

- Hva tenker du om Mao i dag, spør Dagbladet.

- Mao var en stor frigjøringsleder, og bidro til å løfte hundrevis av millioner ut av fattigdommen i Kina. Men han gjorde feil som alle andre mennesker, sier Olsen.

Mao Zedong var Folkerepublikken Kinas leder fra 1949 til sin død i 1976, og i Kina i dag regnes han som grunnleggeren av det moderne Kina. Men Mao har også blitt kritisert for brudd på menneskerettigheter, og fått skylda for å ha skapt hungersnød, spesielt under den såkalte «kulturrevolusjonen». Mellom 40 og 70 millioner mennesker skal ha død under Maos styre.

- Jeg anser ikke at Mao var en despot. Men han gjorde store feil under utviklingen av Kina, og på den måten forårsaket han at mange mistet livet, sier Olsen.

Etter gårdagens valg er det klart at den borgerlige alliansen mistet flertallet i Tromsø. Nå vil etter alle solemerker Arbeiderpartiet danne et mindretallsbyråd med SV og Rødt som støttepartier. SV og Rødt har sagt at de da ønsker ordførerposten.

- Det er ikke naturlig at Arbeiderpartiet både skal ha byrådsleder- og ordførerposten. Derfor bør det støttepartiet som er størst få den posten. I dag er det Rødt, sier Olsen til Dagbladet.