Det går fram av en fersk oppsummering fra Norges Sjømatråd torsdag morgen.

Sjømatrådets sjømatanalytikere Paul Aandahl og Ingrid Kristine Pettersen oppsummerer sentrale trekk i utviklingen av sjømateksporten så langt:

· Ferdigpakkede sjømatprodukter er koronapandemiens vinner. Mens hardt rammede sjømatprodukter som selges til restaurantmarkedet på sikt vil se en økning, vil svekket kjøpekraft utfordre tradisjonelle produkter som klippfisk, saltfisk og tørrfisk.

· Hjemmekonsumet av sjømat har økt i de fleste markeder. I hvilken grad økt hjemmekonsum har kompensert for bortfallet av restaurantkonsumet varierer.

·Økt salg i onlinekanaler. Eksempelvis rapporteres det i Sør-Korea om at det spesielt er salget av sunne matvarer som øker på nett. Det vises til at folk er mer opptatt av å spise mat de mener er bra for helsen og immunsystemet - som fisk, frukt og grønt, og at konsumentene i enda større grad er opptatt av at maten de spiser er trygg.

Håper på restaurantmarkedet

Sjømatrådet viser i sin melding til forventet svekket kjøpekraft ute i markedene framover, rett og slett fordi folk får dårligere råd.

- For klippfisk av både torsk og sei, saltfisk og tørrfisk er det stor usikkerhet til hvordan redusert kjøpekraft i hovedmarkedene vil påvirke etterspørselen og eksporten fremover, skriver Sjømatrådet.

Det knyttes imidlertid forhåpninger til en bedring i markedssituasjonen etter hvert som restaurantmarkedet gradvis åpnes opp igjen i ulike markeder.

Nedgang for lakseeksporten

Til tross for økte fraktrater til oversjøiske markeder ser Sjømatrådet en dreining i varestrømmen av fersk laks mot Asia. Det skyldes vekst i markeder som i stor grad har startet med gradvis gjenåpning etter koronaepidemien, slik som Kina, Hongkong og Sør-Korea.

Så langt i år viser tallene at lakseeksporten målt i rund vekt er på samme nivå som fjoråret, hittil i år er det eksportert 454 000 tonn laks.

Det var en nedgang på 11 prosent i eksporten av fersk hel laks til 15.478 tonn i uke 21 sammenlignet med uke 22 i fjor. Forrige uke var det Kristi Himmelfarstdag, og normalt fire arbeidsdager så sammenlikningen er med tilsvarende uke i fjor, altså uke 22 2019.

Eksporten av fersk filet økte med 17 prosent til 1.662 tonn, fryst filet økte med 54 prosent til 1.079 tonn. Omregnet til rund vekt ble det eksportert 21.776 tonn laks forrige uke. Det er 6 prosent nedgang fra uke 22 i fjor.

Men prisen lakseprisen går opp

- Prisveksten for fersk hel laks fortsetter. Gjennomsnittlig eksportpris for fersk hel laks i uke 21 var 65,45 kroner per kilo. Det er en økning på 6 prosent fra samme uke i fjor. Prisen er imidlertid lavere enn på samme tid i fjor målt i euro, sier Paul Aandahl, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.

Med vidt utsyn: Sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd. Foto: Pressebilde

- For første gang siden koronaperioden startet i uke 9, ser vi nå at lakseprisen har passert fjorårets pris for samme uke, sier Aandahl videre i pressemeldingen og peker på at man fortsatt ser en positiv utvikling i eksporten av fersk hel laks til videreforedlingsmarkeder som Polen og Nederland.

Fortsatt volumvekst og prisfall for fersk torsk

Så langt i år er eksporten av fersk hel torsk er på nivå med fjoråret. I koronaperioden fra uke 9 til og med uke 21 falt eksporten med 6 prosent, spesielt tidlig i perioden.

Eksporten av fersk torsk økte med 31 prosent i uke 21 til 902 tonn. I tillegg til Danmark som er et tradisjonelt omlastingsmarked, ble det eksport fersk hel torsk til Spania, Nederland og Sverige i uke 21.

Hittil i år ser vi et fall i eksporten av fryst hel torsk på 4 prosent. Mens eksporten av fryst hel torsk har økt med 12 prosent fra uke 9 til og med uke 21. Forrige uke gikk eksporten av fryst hel torsk ned med 30 prosent sammenlignet med uke 21 i fjor. Eksporten av fryst filet, ikke blokk, økte med 108 prosent i uke 21.

- Sist uke så vi en vekst for både fersk hel torsk, hyse og sei. Fallende etterspørsel i markedene har påvirket prisutviklingen, først og fremst på de ferske produktene. Til tross for en svært svak norsk krone ser vi et betydelig prisfall målt i norske kroner. Prisen er nå 6 prosent lavere enn på samme tid i fjor, mens prisen har falt med 34 prosent fra et historisk høyt nivå i uke 1, opplyser analytiker Ingrid Kristine Pettersen i pressemeldingen fra Sjømatrådet.