– Utenrikstjenesten er kjent med at en norsk borger er fengslet i Kina. Vedkommende tilbys konsulær bistand i samsvar med fast praksis og gjeldende rammer for bistand til fengslede norske borgere i utlandet, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet.

Kvinnen er gift norsk og bosatt i Shanghai. Hun er tidligere bosatt i Bergen og er mistenkt for å smuglet laks fra Vietnam til Kina. Hun skal være gift med en nordmann, og ha både norsk og kinesisk statsborgerskap. 

Kvinnen er tilknyttet det norske oppdrettsselskapet Salmar. Hun er varetektsfengslet i 30 dager med brev- og besøksforbud, mistenkt for å ha smuglet laks inn i Kina for mellom 150 og 180 millioner kroner. 

Smugling til Kina

Kina har avslørt omfattende smugling av norsk laks fra Vietnam til Kina. Totalt er laks for 720 millioner kroner stoppet på grensen.

Hverken Mattilsynet eller Utenriksdepartementet er kjent med saken, ifølge bransjesiden. Sjømatrådet sier det kjenner til at dette er en sak i kinesiske medier.

Kinesiske myndigheter opplyser at det er svært mye norsk frossen laks i tollbeslagene. Fisken er sendt med fly til Vietnam, og blitt smuglet inn med båt til Kina til byene Guangzhou, Shanghai, Shenzhen og Beijing.

Kvinnen, som har en avtale med oppdrettsselskapet Salmar, ble i sakens anledning sist mandag varetektsfengslet i 30 dager. Avtalen hun har med Salmar strekker seg tilbake til 2007. Hun er også en kunde av Salmar. Hun har ved flere anledninger stått sammen med Salmar på stands og messer og derav hatt visittkort fra Salmar.

JOBBER: Konsernsjef i Salmar Trond Williksen jobber med å undersøke saken i Kina. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Adm dir i Salmar Trond Williksen og Salmar har startet undersøkelser i saken og det ser så langt ut til at all eksport fra selskapet har skjedd i henhold til gjeldende regler og med de nødvendige lisenser i orden.

– Utenrikstjenesten kan ikke kommentere ytterligere enkeltdetaljer i sin oppfølging av en pågående konsulærsak, sier Andersen.

Salmarsjefen uttalte torsdag at kvinnen hadde en representasjonsavtale med Salmar. Dette ble overfor Fiskeribladet bekreftet på direkte spørsmål to ganger. Senere på kvelden torsdag gikk han tilbake på dette, og sa hun ikke hadde noen representasjonsavtale med selskapet. 

- Etter å ha sjekket fakta foreligger det ikke en representasjonsavtale. Hun har hatt et kundeforhold som strekker seg tilbake til 2007 og har ved anledninger stått sammen med oss på stands og messer og derav hatt visittkort fra SalMar, uttaler han.

Kvinnen ble imidlertid tatt med visittkort utstedt av oppdrettsselskapet.