- Vi ser bare toppen av isfjellet, bekrefter regiondirektør i tollregion Nord Norge, Atle Joakimsen, til fbfi.no.

Bakgrunnen er en telefon Fiskeribladet mottok fra Jan W. Holst fra Oslo.

Bryter loven bevisst 
Han var nylig på cruiseferie mellom Mexico og Singapore med sin tyske kjæreste. Holst var eneste nordmann ombord, men siden han har tysk kjæreste og selv snakker flytende tysk ble det til at de tilbragte mye av tiden ombord sammen med andre tyskere. 

- Det viste seg at mange av dem hadde vært på flere turistfisketurer i Norge. Og felles for alle var at de smuglet med seg filet mange ganger tillatt grense tilbake til Tyskland, forklarer Holst.

- Og det var ikke noe de innrømmet i skam. De skrøt uhemmet av hvor lett det var å smugle med seg store mengder fisk over norskegrensen. På veien opp pakker de bobilene sine fulle av tyske pølser og øl som de selger svart i Norge. Bak har de en frysetilhenger som de pakker full av fisk til hjemturen. Det gjorde meg forbannet å høre hvordan de hoverte over egne ulovligheter, sier Holst til fbfi.no.

Ulovlig fiske av ål
- Én hadde smuglet med seg 70 kilo filét av ål. Da jeg spurte om han visste at fiske av ål er forbudt i Norge, bare lo han av det hele. Jeg er selv hobbyfisker og blir forvilt når jeg hører hvordan de tar seg til rette, sier han.

Også Joakimsen blir oppgitt, men på ingen måte overrasket når FiskeribaldetFiskaren konfronterer ham med historien fra Holst.

- Dette bekrefter bare det vi egentlig har visst hele tiden. Det vi beslaglegger er kun toppen av isfjellet.

I 2012 beslagla tollregion Nord-Norge 3075 kilo filet fordelt på 24 tilfeller. De fleste som blir tatt er fra Tyskland. Men også belgiere og østeuropeere blir ofte stoppet på grensen.

600 kilo - to ganger
- Maks tillatt grense er 15 kilo. Unntaket er om man fanger en såkalt troféfisk. Den kan man få med seg over grensa i tillegg til de 15 kiloene, forklarer Joakimsen.

- Det er trist at så mange fisketurister har et slikt syn på våre regler. Vi har et system som er bygd på tillitt. At turister som besøker landet vårt ikke respekterer våre lover, men attpåtil bevisst går inn for å bryte dem, er veldig beklagelig, fortsetter han.

- En gang stoppet vi en mann fra Belgia med 600 kilo fiskefilét i bilen. Året etter ble samme mannen stoppet på nytt med nye 600 kilo han skulle smugle over grensa. Det sier seg selv at mengden er mer enn både han og hans nærmeste venner klarer å spise selv.

- Og det er ingen av de vi stopper som gir uttrykk for at de ikke kjenner til reglene våre, legger han til.

- Og vi har flere ganger avslørt båter og fullt utstyrte filétfabrikker som turister har bygd i leide hus og garasjer. Så det er også en del nordmenn som tjener godt på uærlige fisketurister. 

Avhengige av hjelp
- Vi er prisgitt hjelp fra tipsere for å få stoppet flest mulig av smuglerne, og vi får ofte telefoner fra norske fiskere i harnisk som ser hvordan enkelte turister tar seg til rette. De ser mer enn det vi gjør, og jeg skjønner godt at de reagerer. Så vi er avhengige av tips fra dem, forklarer han.

De få som blir stoppet på vei ut av Norge blir anmeldt og bøtelagt. 

- Størrelsen på boten er avhengig av hvilken nasjonalitet de har. Men snittet ligger på rundt 20.000 norske kroner, sier Joakimsen.