Nylig gjorde Nærings- og fiskeridepartementet

Fartøy over 21 meter som driver notfiske etter sild, samt fartøy over 28 meter som fisker makrell med not, har ikke lenger har mulighet for å søke dispensasjon fra forbudet om å drive notfiske innenfor fjordlinjene for fjordene Kaldfjorden og Bergsfjorden i Troms.

Statssekretær, Ronny Berg (Frp). Arkivfoto: Kjersti Sandvik.
Ikke dispensasjon for ringnot

Statssekretær Ronny Berg bekrefter overfor Fiskeribladet at det er et vedtak fra Troms fylkesting som er blitt fulgt opp, og som er årsaken til at dispensasjoner nå ikke lenger blir gitt.

Troms fylkesting vedtok i møte 18. juni 2015 at dispensasjonene som er gitt for fartøy over 28 meter for å fiske innenfor fjordlinjene i Kaldfjorden og Bergsfjorden i forbindelse med sildefiske, er en stor utfordring for reiselivsnæringen som i stor grad er basert på hvalturisme og nordlys. I uttalelsen ber de om at dispensasjonene må opphøre. Det står imidlertid ingenting i Fylkestingets uttalelse om fartøy over 21 meter. 

«Når små fjorder tømmes for sild tar det flere dager før den kommer tilbake, og av den grunn også hvalen. Dette skaper store utfordringer for reiselivsnæringen som er meget sårbar. Disse to fjordene har høy konsentrasjon av små reiselivsbedrifter som er avhengige av turistene og en viss forutsigbarhet (...). Av hensyn til reiselivsnæringen ber Troms fylkesting om at det for fremtiden ikke gis dispensasjon for ringnot for Bergsfjorden og Kaldfjorden», står det i uttalelsen datert 18. juni 2015.

Fulgt opp vedtak

– Hovedregelen er at det har vært forbudt for båter over 21 meter og 28 meter å fiske i disse fjordene. Det er gitt et unntak fra hovedregelen, en dispensasjon, og den har vi sagt skal opphøre nå. Vi har fulgt opp Troms fylkestings vedtak der de tidligere ba om at man skulle stenge for båter over 21 og 28 meter, sier Berg.

– Så begrunnelsen for å stenge disse ute er av hensyn til hvalturisme?

– Det er både med hensyn til hvalturismen, men det vi også være til fordel for mindre båter i fjordene.

– Er det Troms fylkestings vedtak som har veid tyngst i denne saken?

– Vi vurderer alle innspill som kommer og vi har valgt å følge opp vedtaket på det de ønsker i Troms, sier Berg.

– Så det er ikke forutsetningene i forhold til fjordlinjene, som å ta hensyn til kysttorsk og lokale fiskestammer som er begrunnelsen?

– Det er en helhetsvurdering som det står i pressemeldingen. Det er også for å ivareta bestander, også de som ikke er kvoteregulert.

Ber om reversering

Fiskebåt har bedt departementet om å

  Fiskebåt skriver i et brev til departementet at de selv og Norges Fiskarlag gikk i sine høringssvar imot fjerning av adgangen til å dispensere fra fjordlinjebegrensningene - og at dette ble begrunnet i fiskerifaglige råd.

Fiskebåt stiller spørsmålstegn ved departementets hjemmelsmessige grunnlag for å fjerne dispensasjonen. 

«Fiskebåt er av den oppfatning at vedtak etter havressursloven § 16 i det minste må bygge på de hensyn havressursloven bygger på. Fiskebåt mener videre at begrunnelsen og avgjørelsen om å fjerne dispensasjonsadgangen er et klart brudd på de forvaltningsmessige prinsipper som tidligere er lagt til grunn av fiskerimyndighetene i regulering av fisket. Fiskebåt mener følgelig at departementet endring ikke er saklig begrunnet og at det er tatt utenforliggende hensyn», heter det i brevet.