Like før klokken 16.00 tirsdag formiddag forliste den 14,96 meter lange fiskebåten «Iselin» ved Lofotodden i Lofoten.

Redningsleder Frode Iversen i Hovedredningssentralen Nord-Norge, forteller til NRK at de fikk melding om hendelsen klokken 15.11 tirdag. Båten hadde fått garn og tauverk inn i propellen og behøvde assistanse.

Avbrøt oppdrag

Redningsskøyten «Det Norske Veritas» var i ferd med å slepe et annet fartøy til Moskenes som også hadde fått bruk i propellen da de fikk vite om hendelsen.

– Vi avbrøt oppdraget og dro i full fart til Moskenesstraumen da vi hørte at situasjonen ble mer og mer kritisk, forteller skipper på redningsskøyten «Det Norske Veritas», Frode Hansen til Fiskeribladet.


Klokken 15.55 var redningsskøyten ved havaristen «Iselin». Havaristen tok inn vann og fiskerne hoppet i havet.

– Det var mye strøm. Vi holdt på i 12-15 minutter til vi fikk de opp. Båten var begynt å gå ned. Det var veldig kritisk og de hadde ikke fått på seg overlevingsdraktene skikkelig. En av de tre var fra utlandet og hadde bare vært om bord båten i to dager. Han fikk seg virkelig en ilddåp, sier Hansen.

Her er de de siste bevegelsene til havaristen som sank tirdag. Skjermdump fra Marine Traffic.
Skipperen forteller at båten ble tatt av strømmen da de drev fiske.

Rystet og skjelvne

De tre mennene er ifølge Hansen i god behold.

– De er rystet og skjelvne, men har det etter forholdene bra. Skipperen hadde ikke fått igjen drakten sin skikkelig, så han var våt og kald, sier skipperen og påpeker at sitausjonen kunne gått langt verre.

– Det var veldig heldig at vi var på Moskenes for helikopteret var en god tid unna, sier Hansen.

Fartøyet «Iselin» tilhører rederiet Sørfjorden Havfiske som har postadresse Inndyr i Gildeskål kommune i Nordland.

LES OGSÅ: