Stengte kinesiske havner står sentralt i det som tegner til å bli et svært dårlig pollock-fiske for russerne. Det melder russiske Vostok Media.

Kina er tradisjonelt det viktigste markedet for det russiske stillehavsfisket, som har pågått siden starten av januar. Opp til 70 prosent av fangstene går normalt til den tradisjonelle handelspartneren. Pollock-fisket utgjør også en tredjedel av det russiske fisket, noe som i sum gjør det lett å ty til ordet krise.

Myndighetene tungt på saken

– Situasjonen er nå så alvorlig at myndighetene våre på alle nivåer er satt på saken. Til og med visestatsminister Jurij Trutnev krevde under sitt siste besøk i Vladivostok rett ut at det nå måtte bli lagt til rette for foredling av pollock på vårt eget territorium, forteller den uavhengige økonomen Aleksandr Kiktenko til nettstedet.

Russiske myndigheter er tungt inne i pollock-krisen, og visestatsminister Jurij Trutnev ønsker foredling på hjemmebane. Foto: SEPPO SIRKKA

Kineserne stengte den siste av havnene for russiske fiskere på tampen av fjoråret. Årsaken var mistanke om smitte fra russisk mannskap. Russisk diplomati har hittil ikke ført til noen løsning på situasjonen. Havnene er åpne for andre nasjoner, deriblant USA.

Trusler om embargo på kinesiske mandariner har heller ikke ført frem, melder nettstedet.

I november innførte kineserne også sertifikatkrav for russere for om «viltlevende marine ressurser» var fangstet lovlig.

Frykter lave priser

Nå frykter næring og myndigheter både dumpede priser og at fisken ender som avfall.

– Og ennå er vi altså helt i starten av fisket. Om ikke lenge vil næringsaktørene bli tvunget til å dumpe prisene for å frigjøre kapasitet til å kunne fortsette fisket, tror Kiktenko.

Det gjør at også kjøperne velger å sitte på gjerdet og vente på laveste pris.

– Ingen vil gå glipp av inntjening eller, tvert om, betale overpris, sier president Mikhail Sinjov i Forbundet av organisasjoner innen matvaresektoren til nettstedet.

Nå lener rederiene seg på både det japanske og det Sør-Koreanske markedet, mens de og kjøperne venter på et nesten uunngåelig krasj.

Mye å lære av andre land

Vostok Media mener på kommentarplass at Russland har mye å lære av USA, som tidlig tok signaler og trusler fra kineserne på alvor.

– Men våre egne næringsaktører håpet helt til det siste at situasjonen med stengte havner bare var et midlertidig tiltak som snart ville bli løst. Derfor må de nå ta tap og dumpe prisene på produktene sine, skriver de.