Dommen i Borgarting lagmannsrett som kom før helgen er den andre rettssaken der en person er dømt for ulovlig omsetning av kongekrabbe. Den 43 år gamle mannen fra Østlandet transporterte 3,5 tonn med kongekrabbeklør til en verdi av 2,2 millioner kroner fra Finnmark til Østlandet, der krabben ble distribuert videre også til Bergen.

Flere rettssaker

18. januar starter en rettssak i Bergen der tre bergenske distributører og mottakere står tiltalt for å ha omsatt krabben videre til kunder innenfor restaurant og i catering.

Dette er tre av fem siktelser Økokrim foreløpig har tatt ut i saken, kan førsteadvokat Håvard Kampen opplyse til Fiskeribladet. Han er påtaleansvarlig for sakene som føres utenfor Finnmark, der en distributør allerede er dømt i Tromsø og en transportør nå er dømt i Borgarting lagmannsrett.

Håvard Kampen er førsteadvokat fra Økokrim Foto: Fartein Rudjord

Hvor mange nye siktelser Økokrim vil ta ut, kan ikke Kampen opplyse. Han viser til rettssaken som er berammet i Bergen, der det kan komme opplysninger om hvor krabben har tatt veien videre fra dem som mottok den der.

Godt organisert

På spørsmål om det her er snakk om organisert kriminalitet, sier førsteadvokaten at Økokrim foreløpig ikke har sett på sakene i en slik sammenheng, men at de heller ikke utelukker at det kan dreie seg om slik kriminalitet.

– Vi har ikke brukt organisert kriminalitet i siktelsene, men ser at omsetningen er godt organisert. Det dreier seg om tre turer som 43-åringen har foretatt, der vi stoppet den fjerde. Vi ser at omfanget har vært stort, og vi ser at andre har tatt over transporten, sier han.

At det har dreid seg om 3,5 tonn klør fra kongekrabber, betyr at fangstene har vært langt større. En av fiskerne som er i søkelyset har levert to tonn krabbe, viser Kampen til, og viser til at det i tillegg til omsetningen også dreier seg om et betydelig ulovlig fiske av kongekrabbe, samt om matvaresikkerhet i distribusjonen av den.

Berører matsikkerhet

Dommen i Borgarting lagmannsrett viser både til det ulovlige fisket og til forhold som berører matvaresikkerhet.

– Kongekrabben har gått fra å være en uønsket art, til en næringsvei for fiskere i Finnmark. Det betyr at det som tas av ulovlig fangst får betydning for kvotene i det lovlige fiskeriet. Dess mer som tas ulovlig, dess mindre kan tas lovlig, sier Kampen.

Han er også glad for at verdien som er satt på den ulovlige omsatte krabben i lagmannsrett-dommen, gjenspeiler verdien krabben har i markedet og ikke i førstehåndsomsetning.

– Vi er også glade for at domstolen vektla matsikkerhet, der det er strenge krav både til hvordan maten transporteres og omsettes, sier han og viser til at det kan få alvorlige konsekvenser når slike varer ender opp hos uvitende kunder.

Kampen forteller at det i en av transportene røk kjøleaggregatet på vei fra Østlandet til Bergen.

- Her gambles det med folks helse. Det var ingen kontroll med hva som ble frosset inn i Bergen, sier Kampen.

Fiskerikriminalitet
  • I sin trusselvurdering viser Økokrim til at fiskeri- og sjømatindustrien kan være et utsatt område for kriminalitet, ved at produksjonskjeden åpner for muligheter til å utføre forskjellige typer kriminalitet, og siden oppdagelsesrisikoen tradisjonelt har vært lav.
  • Fiskerisektoren er sårbar for flere typer kriminalitet. Ved eksport av fisk kan fiktiv fakturering, feilaktig prising og bruk av uriktige dokumenter legge grunnlaget for å kamuflere grov økonomisk kriminalitet, herunder skattesvik, regnskapsovertredelser og bedrageri, i tillegg til overfiske.