En fiskebåt med 19 personer om bord har sunket i Barentshavet på russisk side nær Novaja Semlja i Arkhangelsk.

Det melder NTB.

To personer er reddet, én er funnet død mens resten er savnet. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass, er det ikke håp om å finne de savnede i livet.

Det russiske nettstedet Interfax skriver at skal ulykken skjedde svært raskt.

Mannskapet var i ferd med å dra opp trålen, da det kom en stor bølge og vippet båten rundt. Flere rakk ikke iføre seg redningsdrakter.

På grunn av dårlig vær skal det ikke være mulig å søke med fly.

Onega

Det er fiskebåten Onega som har forlist. Båten har Murmansk som hjemhavn. Siste gang skipet var i havn var i Kirkenes 14. desember.

Myndighetene fikk varsel om ulykken i 5.30-tiden mandag morgen.

Hovedredningssentralen Nord-Norge opplyser til NTB at de er varslet av sine russiske kolleger om ulykken, men at de ikke foretar seg noe ettersom det har skjedd langt inn i russisk farvann.

Posisjon Onega før forliset Foto: Grafikk Fishfacts

Fare for ising

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for nordlige og østlige deler av Finnmark, grunnet kraftig vind og kulde.

- Vi har utstedt varsel om moderat fare for ising på fartøy, men vi fraråder ikke å gå ut med båt. Den vurderingen må andre ta, men is bør absolutt fjernes, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Tromsø, Håvard Thorset, til Fiskeribladet.

Onega forliste ved Novaya Zemla. Foto: Google maps

Han påpeker at vi er ferd med å legge bak oss det verste uværet, etter at helga har vært veldig kald og vindfull i store deler av Nord-Norge, inkludert området der det russiske fartøyet har forlist.

- Fortsatt blåser det vind av stiv kuling styrke i Øst-Finnmark, men vinden vil løye og temperaturene stige i løpet av dagen, sier Thorset.

Søkearbeid

Fem skip er sendt til området og driver søkearbeid. Dårlig vær gjør at det ikke er mulig å gjøre søk med fly.

Ifølge det russiske krisedepartementet sank båten på grunn av ising og storm. Ising gjør båten tung og vanskelig å manøvrere.

De to personene som har blitt plukket opp i live, var iført redningsdrakter.

Ifølge NRK har etterforskningskomiteen opprettet straffesak etter hendelsen. Grunnen skal være brudd på sikkerhetsregler.

Onega er et fiskefartøy som har seilt siden 1979 og har en kapasitet på 358 tonn.

Hele besetningen på båten er russiske statsborgere.

Det er svært kaldt i området, og meteorologer hadde advart mot fare for ising.

Remifisk

Etter det Fiskeribladet forstår ble båten i sin tid bygd som «Remifisk» i 1979 ved Vaagland Båtbyggeri i Kårvikhamn.