1. oktober starter årets hummerfiske og fisket før denne datoen er ulovlig. Søndag gjorde Fiskeridirektoratet og politiet flere beslag.

– Vi fant en del teiner og et garn som var umerket. Det er en feil som ofte går igjen i tillegg til feil fluktåpninger eller at det mangler en bomullstråd som skal åpne teinene, sier Olav Lekve, kommunikasjonsrådgiver i direktoratet, til Bergensavisen.

Følger ikke regelverk

Teiner skal ha to fluktåpninger på minst 80 mm, mens i hummersesongen kan fluktåpningene være 60 mm.

Flukthullene blir holdt lukket av en nedbrytbar bomullstråd. Dersom teinen blir stående lenge i havet vil tråden råtne og teinen åpne seg slik at den ikke fortsetter å fiske.

Lekve forklarer at mange ikke har fått med seg at det er innført regler om at teinen skal ha et slikt flukthull med bomullstråd.

Fra svenskegrensen og til og med Sogn og Fjordane er hummerfiske kun tillatt mellom 1. oktober og 30. november. I resten av landet varer fisket frem til 31. desember. Resten av året er hummeren fredet.

– Vi oppfordrer folk til å sette seg ordentlig inn i regelverket før de fisker, slik at vi slipper å ta folk for ulovligheter. Regelverket ligger tilgjengelig på fiskeridirektoratet sine sider, sier Lekve til avisen.