I en pressemelding opplyser politiet i Finnmark at de sammen med Økokrim har avdekket et nettverk som har fanget og omsatt ulovlig kongekrabbe over hele landet.

«Det er snakk om kongekrabbe med en omsetningsverdi for flere millioner kroner som skal være fanget og omsatt ulovlig», heter det i meldingen.

Flere er siktet

Politiet avholdt en pressekonferanse klokken 14.00 på politihuset i Kirkenes onsdag. I en oppdatering klokken 14.12 skriver politiet at omsetningen som har foregått fra Øst-Finnmark til Sør-Norge, skal ha pågått over lengre tid.

Tirsdag og onsdag har Finnmark Politidistrikt og Økokrim gjennomført en koordinert aksjon i samarbeid med Mattilsynet, Kystvakta og Fiskeridirektoratet. Et titalls personer er siktet for organisert, grovt brudd på havressursloven, ulovlig omsetning eller grovt heleri, viser politiet til.

Det er pågrepet personer og gjennomført ransakinger i fem politidistrikt; Finnmark, Troms, Sør-Vest, Agder og Øst Politidistrikt.

BESLAG: Beslag av kongekrabbe tatt tirsdag 19. november 2019. Politiet i Finnmark har i samarbeid med Økokrim avdekket et nettverk som over lengre tid har solgt kongekrabbe svart for flere millioner kroner. Foto: Økokrim

Beslag og pågripelser

– Flertallet av de siktede er fra Øst-Finnmark. Politiet i Finnmark vurderer å varetektsfengsle to av de siktede. I tillegg til aksjonen i Finnmark har Økokrim pågrepet personer som politiet mener har distribuert og solgt kongekrabben videre, sier politiadvokat Are Aarhus i Finnmark politidistrikt i meldingen.

Politiet viser til at de har pågrepet personer i alle ledd i nettverket, både fiskere og de som har omsatt krabben. Politiet har jobbet med å avdekke og kartlegge nettverket over tid.

PALLER MED KRABBE: Politiets bilde fra beslag av kongekrabbe 19. november. Foto: Økokrim

– Grov økonomisk kriminalitet

– Vi har skaffet oss oversikt over de involverte og hvordan nettverket har omsatt krabbene. Tidligere i år, på sensommeren, ble det også gjort betydelig beslag av ulovlig fanget kongekrabbe som knyttes til dette nettverket. Politiet vil nå gjennomgå beslag og avhør av de involverte. Foreløpig kan vi ikke gå i detalj om hvordan miljøet har vært organisert eller hvordan omsetningen har foregått, sier Aarhus.

- Vi ser svært alvorlig på saken. Dette er organisert grov miljøkriminalitet og det er grov økonomisk kriminalitet.