Hittil i år er det eksportert sjømat for 87,2 milliarder kroner, melder Norges Sjømatråd. Det er på samme nivå som fjoråret, der det totalt sett ble dratt inn 107,3 milliarder kroner på sjømateksport.

I oktober ble det eksportert sjømat for 10,4 milliarder kroner. Historisk sett havner dermed denne måneden på topp tre-listen over måneder med høyest eksportverdi. Rekorden ble satt i oktober i fjor.

– På den måten kan man si at eksporten holder stand til tross for en nedgang på fem prosent sammenlignet med fjorårets oktober måned, sier Tom Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges Sjømatråd.

Årsaken til dette mener Gangsø kan skyldes en svakere norsk krone, som har bidratt til at kjøpekraften utenfor Norge har styrket seg.

Grafen viser verdien av sjømateksporten de siste årene. Foto: Norges Sjømatråd

– Næringen har jobbet knallhardt

Han forteller at det tidligere i år ble meldt om rekordtall med fantastisk vekst, og det var forventninger om at dette kom til å bli et veldig sterkt år. Deretter brøt koronaviruset ut, noe som førte til en svakere etterspørsel da store deler av markedet ble stengt ned.

– Her har næringen jobbet steinhard, og stått på pinne. Selv om eksportverdien er på samme nivå så langt i år så er det, og har det vært tøffe tider, sier Gangsø.

Tredoble priser

Til tross for tøffe tider går det spesielt godt med eksport av kongekrabbe, som er en av de få artene som har hatt en vekst i oktober sammenlignet med fjoråret.

– Ser vi på eksportverdien av kongekrabbe, må vi tilbake til oktober 2008 for å finne en sterkere oktobermåned. Da var riktignok volumene tre ganger så høye, så det betyr at prisene på kongekrabbe har tredoblet seg siden oktober i 2008, sier han.

Tom Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges Sjømatråd. Foto: Pressefoto

Eksporten av fryst fisk øker også.

– Når det gjelder fryst fisk ser vi så langt en liten økning, både i volum og verdi. Det er et produkt som har gått ganske greit under koronapandemien, og dersom vi nå ligger an til nye nedstengninger er dette et produkt som kan få en oppsving, forteller Gangsø.

Eksporten av ferske torskefileter har gått ned.

Norge eksporterte 1900 tonn fersk torsk, inklusivt filet, til en verdi av 86 millioner kroner i oktober. Det betyr at volumet sank med 8 prosent og verdien falt med 25 millioner kroner, eller 22 prosent, sammenlignet med oktober i fjor.

Danmark, Sverige og Tyskland var de største markedene for fersk torsk fra Norge i oktober.

- Det er først og fremst redusert eksport av ferske fileter som forklarer nedgangen for fersk torsk i oktober. Eksporten av fersk filet har gått ned med 26 prosent så langt i år, mens eksporten av fersk hel torsk har vært på nivå med fjoråret siden i vår, sier sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen i Norges sjømatråd i en pressemelding.

Hjemmekonsum

Hittil i år er det eksportert 43.700 tonn fersk torsk til to milliarder kroner.

– Hvis man ser på eksport av fersk torsk har det vært en liten reduksjon i volum. Sammenligner man det med fjoråret er det en nedgang på rundt seks prosent, som tilsvarer 67 millioner kroner, sier Gangsø.

I den dominikanske republikken har blant annet sei hatt en fin utvikling.

– Årsaken til dette kan være at fisken i stor grad brukes til hjemmekonsum. Da blir det mindre kritisk når hotell- og restaurantbransjen, og de andre salgskanalene stenges ned, sier Gangsø.

Den store jokeren

Om man kan slå fjorårets eksporttall på 107,3 milliarder kroner, mener Gangsø er vanskelig å si.

– En mulighet er at verdien på produktene går ned ytterligere, noe som kan gjøre dem attraktive for konsumentene. Det er dette med potensielle nedstengninger som blir den store jokeren, forteller han.