(Denne artikkelen ble publisert første gang mai 2015).

Fisk, fiskeri eller fangst er ikke tema i mange store internasjonale filmer, men det finnes noen.

Kvaliteten på filmene kan sikkert også diskuteres på lik linje som man vurderer fiskens kvalitet i fiskediskene, men et par klassikere er det utvilsomt blant de utvalgte.

Vi har plukket ut fem, og målet bør vel være å ha sett alle? Så her er det bare å benke seg ned med popcorn og brus.

Filmene er ikke satt opp i noe rangert rekkefølge.

(Er det noen opplagte fiskerfilmer som ikke er nevnt, skriv dem ned i kommentarfeltet under).

1: Jaws (Haisommer) 1975

En virkelig tidløs klassiker og filmen som for alvor gjorde Steven Spielberg kjent som en av tidenes største filmregissører. Den mystiske kjempehvithaien som terroriserer badegjestene på ferieøya Amity Island førte til at mange ikke turte bade i havet. (Til og med her hjemme i Norge).

2: Dypet. 2013

Spillefilmen "Dypet" er en utrolig overlevelsesberetning basert på en virkelig hendelse. Den fant sted i havet utenfor Island i 1984 og handler om et tragisk fiskebåtforlis, der kun én mann overlevde på mirakuløst vis.

Fbfi har tidligere omtalt filmen.

.

3. The Perfect Storm. 2000

Basert på den dokumentariske boken med samme tittel fra 199, og omhandler mannskapet på fiskebåten "Andrea Gail" som i 1991 havnet i et enormt uvær ved Massachusetts kyst. Alle på fartøyet omkom. Filmen skildrer også den påvirking ulykken hadde på det lille lokalsamfunnet. George Clooney er blant hovedrolleinnehaverne.

4. Moby Dick. 1956

Også basert på en bok, der både bok (1851) og film er blant de største klassikerne i sine sjangre. Handlingen utspiller seg om bord på fangstfartøyet «Pequod», der skipets kaptein er besatt av jakten på den hvite hvalen kalt Moby Dick. Filmen kom mange år før Greenpeace kom med sin ødeleggende hvalfangstpropanda.

Finding Nemo (Oppdrag Nemo). 2003

Dataanimert film i samarbeid med Disney og Pixar.  Klovnefisken «Nemo» blir fanget av en tannlege og pappa «Marlin» må trosse alle sine nevroser for å redde sønnen sin. Veldig morsom og spennende for filmelskere i alle aldre. I følge Wikipedia har marinbiologer berømmet filmen for sin virkelighetstro fremstilling av fisk spesielt og det marine miljøet generelt.