– Det er en utfordring å finne et marked for taren. Vi ser at tare brukes til mange formål, men vi har ennå ikke noe marked for taren vi produserer, sa teknisk direktør Harald Sveier, i Lerøygruppen, som er ansvarlig for tareproduksjonen i Lerøy.

I et innlegg på NASF-konferansen i Bergen viste Lerøy til at det etter en vekst til 7,5 millioner tonn i produksjonen av fiskemel og fiskeolje frem til begynnelsen av 1990-tallet, har denne produksjonen falt til 4,7 millioner tonn i 2013. Det er derfor et økende behov for alternative forkilder.

Samtidig har havbruksnæringen behov for å drive mer miljøvennlig, mener han, og sier at dette er en av grunnene til at Lerøy-gruppen har engasjert seg i skjell- og tareproduksjon i samarbeid med Bellona. I en analyse gjort av Sintef i 2012 er det spådd en økning fra 1,1 milliarder kroner fra tareproduksjonen i Norge i 2010, til 40 milliarder kroner i 2050.

– Men det koster tid og penger og utvikle nye dyrkingsmetoder og produkter, sa Sveier, som viste til at Lerøy driver med mye innefor produktutvikling, og har økonomi til å gjøre det, men at det kan være vanskelig for andre å få en slik produksjon lønnsom.