Tang og tare for enhver smak på Møre

Møringene har fått smaken på tang og tare både som business og mat.

TARE: Nye smakeopplevelser for de fleste da Annelise Chapmann i Tango Seaweed tok med seg de nye tarebaserte produktene ble satt fram på tarekonferansen i Kristiansund onsdag.
TARE: Nye smakeopplevelser for de fleste da Annelise Chapmann i Tango Seaweed tok med seg de nye tarebaserte produktene ble satt fram på tarekonferansen i Kristiansund onsdag.Foto: Einar Lindbæk

Spennende produkt av tare er nå mulig å få kjøpt i butikker på Sunnmøre.

– Vi tar dette skrittvis mot en landsdekkende distribusjon, sier Annelise Chapman, daglig leder i Tango Seaweed.

På seminaret om makro- og mikroalger i Kristiansund onsdag fikk seminardeltagerne smake på ulike varianter av buetare og sukkertare fra den forholdsvis nystartede taredyrkingsbedriften i Herøy på Sunnmøre.

Gimmick ble business

– Vi skulle lage noen produkt som en gimmick slik at folk i nærområdet skulle få smake på det vi driver med. Nå ser vi ser muligheten til å gjøre dette til en inntektskilde og er glad for den positive mottagelsene produktene våre har fått, sier forsker og taregünder Chapman.

Buetare brukt i kombinasjon med mandelstrø, økologiske mandler, cashew og nøtter, havsnø og sukkertare i produktet Fjæra og mye annet snakker for smakstilsetting og tilsetninger tik snacks er nå i porteføljen av nye produkt skapt av gründerbedriften.

– Det er egentlig havets grønnsakssalt og svært sunne produkter som utgjør vår lille portefølje. Vi ønsker å vise at det ikke er noen grense for hva taren vi henter fra havet kan brukes til, sier salgs- og markedsansvarlig Lovise Otterlei i Tango Steweed som merker store interesse for de nyskapte produktene.

NYE PRODUKT: Annelise Chapman og Lovise Otterllei i Tango Seaweed fikk gode tilbakemeldinger på sine tarebasserte produkt på konferansen i Kristiansund.Foto: Einar Lindbæk

På naturens premisser

Etter drøyt to år i som bedriftsgründer i taresektoren, kan Chapmann fastslå at dette er en spennende reise, men samtidig en reise uten «all inklusive».

– Vi er fortsatt i live. Målet er å overleve som bedrift og tjene penger med et godt liv på en sunn klode, sier Chapman og viser til de gode miljøsidene ved tareproduksjon til havs.

Vi skulle lage noen produkt som en gimmick slik at folk i nærområdet skulle få smake på det vi driver med.

Annelise Chapman, Tango Seaweed

Det er overordnet for bedriften at produksjon og salg av makroalger på skjer på natures premisser.

– Vi snakker om en totalt umoden verdikjede som er helt i startfasen i Norge. Det stilles spørsmål om makroalgen kan bli den nye laksen. Jeg vil heller stille spørsmål om makroalgen kan bli det nye landbruket. Taren er like mangfoldig som de mange typer planter som er på land, sier Chapman som er overbevist om at tang og tare har et stort potensial i Norge.

TARE: Nye smakeopplevelser for de fleste da Tango Seaweed tok med seg de nye tarebaserte produktene ble satt fram på tarekonferansen i Kristiansund onsdag.Foto: Einar Lindbæk

Fremtid med vin fra tang

– På samme måte som det mange typer poteter som brukes til et stort spekter av anvendelse, kan for eksempel sukkertare brukes til alt. Det lages vin i hele verden av frukt, det er ikke utopi at vi kommer dit også med tare, sier hun.

– Om 20 år kan kanskje gode vinsmaker finne ut om taren den er lagd av kommer fra Nordmøre eller Bergen, sier Chapman for å illustrere om fremtidsmulighetene.

Hun mener at den nye næringen i vekst har mange utfordringer på ulike felt i verdikjeden. Det har for eksempel dukket opp mange overraskelser i prosessen med kultiveringen av tang og tare.

– Jeg burde ikke ha blitt overrasket. Det trengs erfaring og læring før vi kan tenke stor skala produksjon. Derfor er det viktig at vi samarbeider. Vi tar små steg for å lære og tilpasse oss og oppskalere når vi har kontroll, sa Chapman da hun fortalte om sine erfaringer fra oppstart som tarebedrift på algekonferansen i Kristiansund onsdag.

Konferansen i Kristiansund samlet 130 deltakere og skal være den største konferansen som har vært arrangert omkring denne næringsgrenen her i landet noen gang.

(Vilkår)
Publisert 27. March 2019, kl. 12.56Oppdatert 27. March 2019, kl. 12.56