I dag presenterer Lysbakken og SVs stortingsrepresentant fra Troms, Torgeir Knag Fylkesnes, en dramatisk endring av fiskeripolitikken. I Stortinget lanserer de en ny fordeling av ressursene, der trålerne gradvis må levere tilbake sine torskekvoter, skriver Klassekampen i dagens papirutgave.

Kom med forslaget i fjor

– Vi vil at kystflåtene skal få råstoffet, og dermed at det ikke vil være lov å selge kvoter mer. Kvotene er bundet til fylket, og fiskeressursene vil gi høyere aktivitet både på land og i fiskebåtene, sier Fylkesnes til avisen.

Fiskeribladet omtalte i fjor vår at

 Forslaget til SV kom i forbindelse med at regjeringen SV gjør nå altså et nytt fremstøt med sitt forslag.

Massiv motstand

Forslaget fra regjeringen, som var frontet av tidligere fiskeriminister Per Sandberg (Frp), var å avvikle alle pliktene mot 100 millioner kroner - og at 20 prosent av kvotene med aktivitetsplikt ble overført til kystflåten.

og like før saken skulle behandles i Stortinget,

Stoppet opp 

– Siden da har Norge omtrent ikke hatt fiskeripolitikk. Alt bare stoppet opp, og nå må det tas grep, sier Torgeir Knag Fylkesnes til Klassekampen.

 Han minner om deltakerlovens prinsipp om at fiskeforekomstene skal eies av aktive fiskere, og at viltlevende marine ressurser ifølge havressursloven tilhører fellesskapet. 

– De ulike ordningene med tilbudsplikt og bearbeidelsesplikt fungerer ikke i dag. Trålerne leverer sine fangster til frysehotell, og derfra er fisken en global handelsvare, sier Fylkesnes

15-30 år

Nå vil SV ha Stortinget med på at kvotene skal flyttes fra trålerne til kystflåten i løpet av de kommende 15–30 årene. På denne tida vil trålerne få tid til å omstille seg, og kysten kan gjøre seg klar til å få mer råstoff. 

– Vi kaller det hjemfall, at ressursene plasseres der de egentlig hører hjemme, sier Fylkesnes.

SV har regnet ut at en kvoteoverføring i første omgang kan gi 700–800 flere arbeidsplasser på land, og minst like mange på fiskebåtene.