Sukkertaren er tilbake på seks lokaliteter i Østfold, Vestfold, Telemark, Aust- og Vest-Agder og Rogaland. 

Det viser resultater fra overvåkingsprogrammet ØKOKYST for 2016, skriver Miljødirektoratet

Sukkertaren danner store undersjøiske skoger og er et svært viktig økosystem, blant annet som oppvekstområde for fisk og andre arter.

På slutten av 1990-tallet gikk forekomsten av sukkertare kraftig tilbake langs store deler av Østfold, Vestfold, Telemark, Aust- og Vest-Agder og Rogaland.

Sukkertare

Sukkertareskogen er blant klodens mest produktive systemer og kan sammenliknes med undersjøiske regnskoger.

Sukkertare er en kaldtvannsart. Når vanntemperaturen går over 23 °C gjennom en relativt kort periode dør, den. Mange sammenhengende uker med varmt vann, 18-20, reduserer tilstanden for sukkertaren.

Sukkertaren påvirkes fra mange hold og har begrenset med tilgjengelig areal.

Sukkertaren er sårbar for partikkelforurensning og overgjødsling. Det fører til mindre lys, begroing av trådalger og sedimenter på bunnen som hindrer sukkertare i å spire og vokse seg stor.

(Hentet fra Miljødirektoratets sider).

Miljødirektoratet har fulgt utviklingen av sukkertareskogene siden 2004 på totalt 14 lokaliteter i disse kystfylkene. Fra å være totalt fraværende eller tilstede med enkeltplanter, har forekomstene av sukkertare gradvis kommet tilbake.

– Det er en svært gledelig utvikling at sukkertaren på flere steder nå er tilbake til den utbredelsen den hadde før den forsvant helt eller delvis, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Flere forklaringer

Årsakene til at sukkertaren er tilbake er ikke entydig, men er mest sannsynlig en kombinasjon av flere faktorer. De viktigste påvirkningsfaktorene er de lavere sjøtemperaturer vi har hatt de siste årene om somrene, som skyldes kaldere vær. I tillegg er variasjon i partikkel- og næringssaltavrenning fra land viktige påvirkningsfaktorer som kan forklare noen av endringene.

Klimaendringene påvirker sukkertaren negativt. Det kan forventes en forverring av tilstanden dersom sjøtemperaturen øker, samtidig som vi får økte tilførsler av partikler og næringssalter fra land som følge av varme vintre med økt nedbør som regn. Varmeperioder med temperaturer på over 23 grader vil være direkte dødelig for sukkertaren og hyppigere og sterkere stormer om høsten og vinteren vil kunne rive bort taren fra bunnen. Tiltagende havforsuring er også med på å stresse sukkertaren.