KV Njord har gjennomført en større kontroll etter tips om ulovlig fiske etter kreps på Sunnmøre tidligere i uken. Dette resulterte i ett større beslag av krepseteiner, noen av disse bærer preg av å ikke ha vært røktet på lang tid. Aksjonen viser at det er mye ulovlig redskap i sjøen som står og fisker opp store mengder kreps.

– Vi ser og at disse teinene har vært til hinder for dem som ønsker å drive ett bærekraftig og lovlig krepsefiske. Kystvakten ser de samme utfordringene på Nordmøre og i Trøndelag, skriver Magnus E. Hvistendahl, sjefsmester på KV Njord i en pressemelding.

Han er skuffet over at privatpersoner og yrkesfiskere ikke klarer og røkte fiskeredskapene sine.

– Det er viktig at det nå kommer ett røktingspåbud, som fiskeriministeren nå har iverksatt med endring av utøvelses-forskriften, uttaler Hvistendahl.

Endring er som følger: «Garn, teiner og line skal røktes slik at det unngås skade og tap av fangst. Redskapene skal røktes minst en gang per uke med mindre annet er bestemt.»

Endringen trer i kraft 1. juni

HAUGEVIS: 126 teiner ble hentet opp av sjøen. Foto: Kystvakten

– Denne lovendringen vil gjøre det enklere å kontrollere og reagere på fiske som ikke er bærekraftig. KV Njord vil øke kontrollen av dette fiskeriet fremover og ser på det som meget positivt at forskriften nå endres, uttaler Hvistendahl.

KV Njord påpeker at mange benytter sjøbunn til lagring av teiner som ikke er i bruk. Disse fortsetter å fiske og blir med tiden til spøkelsesteiner, ved at fisk og andre sjødyr kommer inn i teinene og dør.

Fiskeridirektorat har på bakgrunn av kontroll utført av Kystvakten, gitt pålegg til en yrkesfisker på Nordmøre om å fjerne 1500 teiner som har stått urøktet i over to måneder. Teinene var heller ikke planlagt røktet den neste måneden på grunn av prioritering av annet fiskeri. Teinene har likevel fisket og tester utført av Mattilsynet ved kontroll av redskapen viste at krepsen var tom for mat i mage og tarm, og derfor sultet i teinene.