Det melder Kystverket i en pressemelding torsdag.

De eierløse anleggene er et resultat av en feilslått satsing på oppdrett av blåskjell rundt årtusenskiftet. Selskapene som en gang eide anleggene er slettet fra Brønnøysundregisteret og det finnes ingen konkursbo med midler til opprydning.

Sikkerhetsrisiko

Opprydningen gjennomføres fordi anleggene utgjør en sikkerhetsrisiko langs kysten. I tillegg kan de bli til hinder for både fremkommelighet og miljø. Ved å fjerne disse unngår man at de driver ut i skipsleia, hvor det går nyttetrafikk og fritidsbåter. Store mengder tauverk, kjetting og blåser blir nå ryddet og levert på godkjente avfallsmottak.

– Gjennom dette prosjektet får vi fjernet mye marin forsøpling og forurensning som ikke synes fra overflaten. Det er også funnet langt mer enn hva det kartleggingen som ble foretatt i vår skulle tilsi, sier prosjektleder Terje Andreassen i Kystverket.

Bruker korona-midler

Prosjektet er finansiert ved hjelp av korona-midler, for å styrke av aktiviteten i bygg- og anleggssektoren samtidig som en får utført viktige tiltak. Kystverket leder prosjektet, og har leid inn firmaet eSEA Marine som har spesialisert seg på opprydning i havet og som står for selve operasjonen på Vestlandet.

Her rydder Kystverket eierløse blåskjellanlegg i perioden oktober-desember:

Eikeland – Sveio kommune

Kvannskjæret – Kinn kommune

Menes – Sogndal kommune

Skarsvågen utenfor Bergen – Alver kommune

Indrekommana – Vik kommune

Lindetoneset utenfor Bergen – Alver kommune

Hamnen – Hardangerfjorden, Ullensvang kommune

Furevikklubben – Hardangerfjorden, Ullensvang kommune