Oppdatert kl: 09.42: NRKs direktestrømming viser at båten har kantret ved kai og det drives fortsatt slukkearbeid. Beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket sier til kanalen at tråleren inneholder 200.000 liter diesel. Han sier det er satt igang tiltak for å kunne begrense et eventuelt oljeutslipp.

Politimester Ole Sæverud sier til NRK at båten ligger stabilt på bunn.

– Det er mindre røyk fra fartøyet nå, men det er en viss forurensingsfare fra marin diesel. Kystverket og Kystvakta er på plass for å håndtere den eksplosjonen, sier politimester Ole Sæverud.

Kantringen gjør at båten kjøles ned. Det reduserer sjansen for at amonikktanken om bord skal eksplodere, fordi båten kjøles ned, opplyser politiet som nå holder pressebrifing i Tromsø.

Vanskelig slukkearbeid

Den russiske tråleren «Bukhta Naezdnik», tilhørende rederiet Norebo i Murmansk, ligger ved kai Breivika i Tromsø. Brannen brøt ut i 11-tiden onsdag og det har vært vanskelig for redningsmannskapene å få bukt med brannen. Gjennom natten har det pågått slukningsarbeid og kjøling - og torsdag morgen har altså båten kantret.

Giftig røyk fra båten har vært en utfordring, og spesielt stort farepotenisal er det for Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), opplyste operasjonsleder i Troms politidistrikt, Beate Helberg til VG torsdag morgen.

Redningsmannskapene kan ikke pøse direkte på med vann nettopp på grunn av nærheten til sykehuset opplyses det til NTB:

– Når vi pøser vann rett på brannen, drives røyken opp mot sykehuset, og det kommer inn i ventilasjonsanlegget der med de følgene det kan risikere å gi, sier Helberg til NTB i morgentimene. Politiet presiserer via twitter at sikkerhetssonen på 300 meter som ble opprettet i går kveld opprettholdes i dag.

Evakuerte i går kveld

Onsdag kveld meldte Troms politidistrikt på Twitter at det var besluttet å evakuere 92 personer fra boligene sine.

Meldingen kom to timer etter at nødetatene på en pressebriefing nevnte to alternativer. Å evakuere personer fra boligene sine eller senke tråleren.

– Det er begynt å brenne lengre bak på båten, og det nærmer seg ammoniakktanken. Derfor økes intensiteten i slukkearbeidet betydelig fra både sjø og land. Vi ønsker ikke en situasjon der dette ender med eksplosjon. Vi vet ikke om vi vil lykkes med slukkeforsøket, og derfor har vi besluttet å evakuere, sier politimester Ole B. Sæverud til Nordlys.

Det er kraftig røykutvikling fra den russiske tråleren. Det brenner i hydrolikkolje, tauverk og plast. Noe som medfører kraftig røyk.

Frykter eksplosjon

På en pressebriefing klokken 21.30 onsdag kveld opplyste politiet i Tromsø at de frykter en ammoniakktank ville eksplodere.

– Brannen har tatt seg opp og vi har ikke kontroll. Bak i båten er en ammoniakktank som utgjør en bekymring for oss, sier stabssjef i Troms politidistrikt Morten Pettersen.

– Den ene løsninger er at vi må evakuere alle som er innenfor en sikkerhetssone på 300 meter. Det andre alternativet vi jobber med er å senke båten.

Tråleren «Bukhta Naezdnik» tilhører rederiet Norebo og har hjemmehavn Murmansk. Foto: LARS ÅKE ANDERSEN

Bekymret for pasientene

Årsaken til brannen er hydraulikkolje og trålposer i baugen av tråleren som skal ha tatt fyr under sveisearbeid ombord.

På pressekonferansen i går kveld opplyste leder for brann og redning, Øystein Solstad, at værmeldingen viser at vindretningen ville snu natt til torsdag og at røyken dermed vil trekke mer mot bebyggelse. Nå i morgentimene uttrykkes det bekymring for pasientene ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), og ansatte ved sykehuset har problemer med å ta seg fram til jobb på grunn av at brannen skaper lammelser i trafikken i Tromsø.

– Universitetssykehuset har satt stab for å prøve å løse utfordringene, opplyser pressevakt Jørn Resvoll til NRK.