Toine C. Sannes, sentralstyremedlem og nestleder i Miljøpartiet De Grønne Nordland, forteller i en epost til Fiskeribladet, at hun har opprettet en innsamlingsaksjon til inntekt for familien til den ukraniske fiskeren Dimitrij Kravtsjenko.

Det er Dagbladet som har fortalt historien om den ukraineren som forsvant fra en latvisk snøkrabbebåt, da den befant seg utenfor Kanariøyene, på vei til Afrika.

Sannes forklarer i eposten at hun har latt seg berøre av saken, og derfor opprettet en innsamlingaksjon via «Spleis» til inntekt for Kravtsjenkos kone og 4 år gamle sønn.

- Denne historien har berørt meg dypt. Personlig som fiskerdatter, mor og nordlending oppvokst i et kystfiskesamfunn. Som Miljøpartiet De Grønne sin fiskeripolitiske talsperson har jeg engasjert meg for de miljømessige aspektene ved snøkrabbefisket, men dette handler ikke om politikk. Det handler om medmenneskelighet, overfor et ukjent menneske som har opplevd noe av det verst tenkelige. Å miste en ektefelle, brått og uten forklaring på havet, skriver Sannes på innsamlingaksjonens nettside.

Sannes viser til at hun hovedsaklig har delt innsamlingsaksjonen med venner i fiskerinæringa, samt sendt epost til rederier i nord. Så langt har det kommet inn 12.450 kroner, fra privatpersoner.  

– Jeg synes det er rørende, fortsetter hun:

– Jeg kjenner kystens folk og landsdelens fiskere som folk med stort hjerte. Lokalsamfunnene slo ring rundt fisker-enkene og deres barn, i gamle dager. I Ukraina fins ikke et system som tar var på Irina og Timofei. Rederiet har ikke vært villig til å utbetale erstatning til fiskeren sin familie.