Det var båten «AQS Tor» som falt av det nederlandske lasteskipet «Eemslift Hendrika» tidligere denne uken, og AQS har nå hyret inn slepebåten «Stadt Sløvåg» for å frakte den til kai, trolig i retning Måløy eller Florøy.

«AQS Tor» ligger i 11.15-tiden et betydelig stykke sør for «Eemslift Hendrika», og er omtrent 27 nautiske mil rett vest for Stadt.

– Overraskende bra

– Vi er der nå, og mannskapet vårt skal gjøre en vurdering snart rundt hvorvidt de skal gå inn eller vente litt. Om vi går om bord for å koble oss opp avhenger blant annet av værforholdene, bevegelse i sjøen og lignende, sier daglig leder i Stadt Sjøtransport, Per Wilhelm Saltvedt, som eier slepebåten «Stadt Sløvåg» til IntraFish i 11.15-tiden.

I en pressemelding har AQS meldt at det blåser kuling i området, med bølgehøyder på 5–6 meter.

Oppkoblingen av «AQS Tor» virker å først skje torsdag morgen. Foto: Kystvakten

Kystverket fortalte til IntraFish tidligere onsdag at skadeomfanget på «AQS Tor» var ukjent, og at ingen hadde vært om bord i båten per da. Saltvedt i Stadt Sjøtransport forteller at deres første vurdering er at den er i relativt bra tilstand.

– Den er sjødyktig og ser ikke ut til å ha noen problemer. Vi ser ikke et stort drama i denne bergingsaksjonen, men vil avvente til været har roet seg litt, og vi finner det forsvarlig å gå om bord i den.

Onsdag formiddag er det også delt et bilde Kystvakten har tatt av «AQS Tor» der den ligger i sjøen, rett vei, med tilsynelatende få skader.

– Hva tenker du når du ser bildet?

– Det ser overraskende bra ut i forhold til hva vi fryktet. Men vi må selvsagt undersøke tilstanden på den. Men per nå ser det positivt ut, sier kommunikasjonssjef i AQS, Ove Magne Ribsskog, til IntraFish.

«AQS Tor» ble fraktet på «Eemslift Hendrika», men på bildene tatt tirsdag var servicebåten ikke å se. Onsdag ligger den et godt stykke sør for det nederlandske lasteskipet. Foto: Hovedredningssentralen/Kystverket

VG har tidligere meldt at den 24 meter lange båten AQS ventet å motta har en verdi på rundt 66 millioner kroner, noe AQS har bekreftet overfor IntraFish er en sum som kan stemme, og skulle etter planen gå til generelt servicearbeid i havbruksnæringen langs norskekysten.

Bruker ikke helikopter

Smit Salvage, som skal berge «Eemslift Hendrika», planlegger å gå ned i den med helikopter. Stadt Sjøtransport planlegger derimot å gå om bord i «AQS Tor» på konvensjonelt vis.

– Vi ser ikke at det er hensiktsmessig å bruke helikopter på dette. Men som sagt venter vi til været roer seg, sier Saltvedt.

Han anslår at det vil ta drøye fem timer å frakte den inn til kai, avhengig av hvor raskt de velger å kjøre med tanke på været. I en ny pressemelding klokken 12 opplyser AQS at bergingsforsøket trolig først vil gjennomføres torsdag morgen.

Selv om været er i bedring er det liten kuling fra nord og rotete sjø med signifikant bølgehøyde på rundt seks meter, ifølge AQS ferskeste rapport. Slepebåten som skal hente «AQS Tor» vil trolig koble seg på torsdag morgen. Foto: Stadt Sløvåg

– På grunn av bevegelsene i båten og flytende tauverk, har kapteinen besluttet å avvente forsøk på oppkobling, uttaler Ribsskog i AQS.

Bergingsforsøket gjør AQS i samarbeid med Moen Marin og Gjensidige Forsikring.