Skretting er første fôrselskap som nå introduserer av hoppekrepsen raudåte i kommersielt tilgjengelig fôr i Norge etter at den norske regjeringen åpnet for kommersielt fiske i 2019.

Hydrolysat av raudåte har vist seg å fungere som en smaksfremmer og har så langt bare gitt positive resultater, melder Skretting i en pressemelding.

God proteinkilde

«Det er viktig for oss at de nye råvarene dekker fiskens ernæringsbehov og bidrar til god fiskevelferd. Raudåte er en god kilde til protein, og er fri for miljøgifter siden den er så lavt på næringskjeden i havet», heter det i pressemeldingen.

Raudåte regnes som den største høstbare ressursen i Norskehavet, og det er mer av denne vesle hoppekrepsen enn all villfisk og alle sjøpattedyr til sammen i de nordiske farvannene, ifølge Havforskingsinstituttet. Det er rensefisk og kveite som i første omgang får tilgang til dette dyreplanktonet.

Nye råvarer

Helse- og velferdseffekten er dokumentert for både mennesker og fisk. Blant annet bidrar den positivt til tarmhelsen, og fisken synes det smaker godt, sier selskapet i meldingen.

Fôrselskapet ser allerede at råvaren fungerer godt i industriell produksjon og ser for seg at raudåte på sikt vil bli introdusert i fôr til flere marine arter. Foreløpig er det rognkjeks, leppefisk og kveite som får nyte godt av det som er et viktig byttedyr i havet.

I 2022 skal minst 6 prosent av det norske Skrettingfôret komme fra nye, alternative råvarer.