Witzøe senior tok nylig over som toppsjef i Salmar igjen, og har de siste årene frekventert på både inntekts- og formuetoppen i Norge. Senest var han på bladet Kapitals topp 100 liste.

Tirsdag morgen ble skattelistene for i fjor lagt frem, og la bergenseren Trond Mohn topper inntektslisten med 443,3 millioner kroner. Han står også oppført med en formue på 5,67 milliarder kroner.

Skatten 2018

Lønnstakere, pensjonister, personlig næringsdrivende og selskaper betalte 600 milliarder kroner i skatter og avgifter i skatt i 2018.

Skattelistene som omfatter 4,9 millioner personer og 332.000 selskaper, blir offentliggjort i dag, 5. november.

Witzøe jr, er på tiende plass på inntektslisten. Det er ingen andre i sjømatnæringen som er på denne topp 30-listen. Witzøe jr. betalte 54 millioner kroner i skatt i fjor.

Witzøe senior er en av dem som har gått ut mot den nye grunnrenteskatten, og i et intervju med Fiskeribladet i 2018 truet han med å flagge ut dersom det ble innført skatt på oppdrett. Far Witzøe står oppgitt med en formue på 90 millioner kroner, og en inntekt på 49 millioner.

– Bare fordi vi har hatt høye priser de siste årene kan vi ikke pålegges en ny skatt, sa han til Fiskeribladet i august 2018.

Salmar vil ifølge Witzøe nøye vurdere lokalisering av fremtidige investeringer dersom norske politikere skulle bestemme seg for et skattesystem som gjør det mer lønnsomt å investere i sjømatproduksjon i utlandet enn i Norge. Han håper og tror at det ikke vil skje.

– Det vil kunne være katastrofalt for næringen om Norge setter opp skatten på denne sterkt konkurranseutsatte distriktsnæring, mens resten av verden går i motsatt retning, og norske myndigheter dessuten har satt ned selskapsskatten på alle annen næring blant annet i storbyene som dels er langt mindre utsatt for konkurranse enn norsk sjømat, sier han.

KRITISK: Ola Braanaas eier «Firda Fighter», en båt konstruert for å bekjempe lakselus. Nå truer han med utflagging. Foto: Nicklas Knudsen

Ola Braanaas eier Firda Seafood Group, som i fjor omsatte for over 700 millioner kroner og hadde en driftsmargin på 23 prosent. Braanaas doblet i fjor formuen fra en halv milliard til en milliard kroner.

– Går forslaget igjennom er jeg usikker på om jeg vil drive videre i Norge, sier Ola Braanaas til Dagens Næringsliv.

Gerhard Alsaker som eier Alsaker Fjordbruk, økte formuen fra en milliard i 2016 til en 1,6 milliarder kroner i fjor.

– Det hoper seg opp med formue. Men det ikke penger i en pengebinge slik Onkel Skrue har. Det er papirverdier. Pengene blir reinvestert og jobber i selskapene, sier Alsaker til DN.