Grieg Seafood

Kun to lokaliteter fôres derfra nå, men planen er å fôre alle selskapets rundt ti lokaliteter i Rogaland derfra.

Full oversikt

Midt-Norsk Havbruk tar mulighetene ett steg videre, og varsler nå at de kommer til å fôre fisk hos sitt datterselskap på Island fra operasjonssenteret på hovedkontoret sitt. Det ligger i Rørvik, i Ytre Namdal, nord i Trøndelag.

- Alt er lagt til rette for at fôringen skal skje fra Rørvik. I løpet av høsten skal vi gjøre tester og sikre oss at forbindelsene er gode nok, så regner vi med å komme i gang med fôring herfra i januar 2019, sier Roar Myhre til Tekfisk. Han er finansdirektør i NTS ASA, selskapet som eier Midt-Norsk Havbruk.

Fra kontrollrommet på Rørvik har de full oversikt over hva som skjer på Island ved hjelp av kameraoverføring, værdata, og ulike sensorer.

- Hvorfor velger dere en slik løsning?

- Optimal fôring er som kjent veldig viktig. Med denne løsningen får vi fôret riktig selv om det er dårlig vær, og vanskelig å komme seg ut på merden på Island. Det primære årsaken er at de som sitter og fôrer er dedikerte, og ikke har andre oppgaver. Da blir de veldig gode til det, noe vi ser på driften i Norge allerede, sier Myhre.

Bygger seg opp på østkysten av Island

Midt-Norsk Havbruk er ett av fire norske lakseselskap som har investert i produksjon på Island. Midt-Norsk Havbruks investering er i Ice Fish Farm, hvor de første gang gikk inn i 2015. I 2018 kjøpte de seg opp til 62 prosent av selskapet.

- Ice Fish Farm har produksjon på østsiden av Island. Vi har smoltselksapet Isthor sammen med Arnarlax, hvor det er en kapasitet på 2,6 millioner smolt på 210 gram. Dette bygges nå ut til 5 millioner smolt, sa Myhre da han presenterte selskapet under Sparebank 1 Markets investorseminar i Trondheim torsdag.

Han mener at det er flere fordeler med å produsere på østsiden, fremfor nordvest i landet, hvor de fleste andre lakseoppdretterne er.

- På østsiden har vi ikke noen utfordringer med BKD-bakterien. Vi har heller ikke noe lus, og håper at vi slipper det fremover også.

Roar Myhre er finansdirketør i Midt-Norsk Havbruk-eier NTS ASA Foto: Anders Furuset

Har søkt om flere lokaliteter

Temperaturene er ikke som i Norge.

- Men det er ikke noe utfordring. Det er bare å tilpasse strategien for utsett, smolt og fôring, så får vi god tilvekst.

I 2017 har Ice Fish Farm satt ut 950.000 smolt, mens planlagt utsett neste år er 1,25 millioner smolt.

Selskapet har to sjølokaliteter, men har søkt om flere lokaliteter.

- Det er utfordringer på Island, men vi mener det er gode fremtidsutsikter for lakseproduksjon der, sa Myhre.

Ice Fish Farm har konsesjon for produksjon av 6.000 tonn laks og 5.000 tonn ørret, men har valgt å ikke sette ørret i sjøen nå.

- Så er vi innstilt til nye tillatelser for laks, til totalt 20.800 tonn. Vi vet ikke helt når vi får de endelige tildelingene, men bygger smoltanlegg og slakteri for å kunne håndtere de nye tillatelsene.

Målet er at de i løpet av 2020 eller 2021 kan slakte rundt 10.000 tonn på Island.