– Vi måtte bare klatre opp på ripa, for båten la seg raskt over på sia, sier skipper John Sverre Erikstad fra Hansnes til Nordlys som først skrev om saken.

Til avisen forteller Erikstad om den dramatiske hendelsen onsdag formiddag da den 10,2 meter lange sjarken «Vågar» fra Karlsøy forliste utenfor Sommarøya.

Om bord i båten var, i tillegg til skipper, Pål Trones fra Kvaløysletta.

Garn fast i bunnen

Klokken 08.30 på morgenen gikk båten ut fra Brensholmen og fortsatte en times gange fire nautiske mil, på feltet utenfor Sommarøya.

Videre forteller skipper Erikstad at ulykken skjedde da garnet satte seg fast i bunnen, og strømmen tok tak i båten og førte dem lenger ut. Ifølge Erikstad rakk de aldri å kutte garnet noe som førte til at båten la seg kraftig over på siden og tok inn vann. Likevel fløt båten ei stund, forteller han til avisen.

– Jeg måtte inn i styrehuset for å hente radioen for å varsle om det som hadde skjedd. Det var greit å komme seg inn, men det slo inn en del vann etter hvert. Når jeg da skal ut igjen var det så mye vann i båten at jeg måtte dykke for å komme meg ut, forteller han.

MS «Skaaskjær» kaster loss fra Hillesøya bare kort tid etter at Hovedredningssentralen ble varslet, og fikk plukket opp havaristen. Kystvakten, ambulansehelikopter og redningsskøyten ble også sendt til stedet.

Forsøkte å berge båten

Mannskapet på KV «Harstad» som kom til i etterkant av redningsoperasjonen, forsøkt å berge sjarken, men sier til avisen at det ikke lot seg gjøre.

– Båten sank etter kort tid, hvor fort det gikk vet jeg ikke. Vi rakk å sette på ei line, med ei blåse på, så vi vet i alle fall hvor den ligger, sa Jonny Høgset hos Kystvakten på Sortland til Nordlys.