Norges Råfisklag melder fredag at den dynamiske minsteprisen for torsk, sei og hyse settes ned førstkommende mandag.

  • Torsk går ned 75 øre til 21 kroner.
  • Sei går ned 10 øre til 10,70 kroner.
  • Hyse går ned 75 øre til 13 kroner.

Prisreduksjon

Råfisklaget oppgir reduserte eksportpriser som hovedårsak til nedgangen for torsken.

– Eksportindeks for februar ble redusert med over 2 kroner sammenlignet med januar. Det har også vært en reduksjon i prisene som betales til fisker siden forrige beregning, opplyser Råfisklaget.

Den dynamiske minsteprisen beregnes ut fra tre ulike faktorer: 80 prosent av snittprisen for fersk torsk, 70 prosent av snittprisen for fryst torsk, samt 60 prosent av snittprisen på eksportert torsk.

Norges Sjømatråd meldte denne uka at eksportvolumet på fersk torsk økte med 25 prosent i februar, mens verdiøkningen kun var på to prosent, sammenlignet med februar i fjor. Når det gjelder eksport av frossen torsk hadde Norge en volumnedgang på 19 prosent, og et verdifall på 43 prosent, mot samme måned i fjor.

De nye minsteprisene for torsk, sei og hyse gjelder frem til 14. mars.

Prishopp for kongekrabben

Minsteprisen for kongekrabbe øker imidlertid stort, med hele seks kroner.

Mandag settes minsteprisen dermed opp til 197 kroner kiloet, noe som ifølge Råfisklaget skyldes økning i både eksportpris og førstehåndspris.

Ifølge Sjømatrådet økte eksportvolumet for kongekrabbe med 100 prosent i februar, verdien økte med 101 prosent. Sør-Korea, Hongkong SAR og Nederland var de største markedene for norsk kongekrabbe i februar.

Ny minstepris for kongekrabbe gjelder frem til 11. april.