Denne uken har nedstengingen av grensene nok en gang preget nyhetsbildet. Innreisestoppen lager vansker for starten av skreifisket i Lofoten, og fiskeriministeren har fått forslag til hvordan utenlandsk arbeidskraft kan bli sluset inn i landet.

En gladnyhet i det hele er hvordan permitterte Oscar Gurney fra Fredrikstad endelig fikk seg jobb på fiskemottak!

Gode priser på lodde

«Vendla» kom hjem fra Island med lodde til en verdi av 4,2 millioner kroner.

– Hele kysten bød på fangsten, melder en storfornøyd skipper Ole Morten Troland på «Vendla».

Det ble samtidig rekord for «Gunnar Langva», som landet lodde til en pris på hele 12,34 kroner kiloet. Mannskapet melder om hakeslepp om bord.

– Vi har aldri vært borti noe lignende, og trodde heller ikke det var mulig. Det er jo nesten på nivå med makrellprisen, sier veteranskipper Arne Riise på «Gunnar Langva».

Imens ventet en annen veteran, juksafisker Tor Leif Lauritsen, på skreien som er «sildforvirret». Lauritsen er imidlertid ved god mot:

– Det blir fesk, han e bære litt sen, sier han lakonisk.

Dramatikk i Nordland

Torsdag ettermiddag gikk en sjark på grunn sør for Sandnessjøen. Metoden Kystvakten brukte til å tette skroget kommer ikke fra matblogger, men er en velkjent hemmelighet blant erfarne fiskere: Margarin, i kilovis!

En annen teknologi er på vei ut. Når Inmarsat-C ikke lenger er godkjent til fiskerisporing, vil det ramme 440 fartøy, som må investere i alternativ elektronikk om bord.

Må i fengsel

Mannen som omsatte syv tonn kongekrabbe til en verdi av 3,5 millioner kroner, må i fengsel. 4. februar ble han dømt i en tilståelsesdom, og må sone ett år og fire måneder i fengsel.

Noen straff fikk ikke Remi Hatland, men han reagerer på at han fikk telefon fra Fiskeridirektoratet mens han leverte fisk. Han hadde bare flyttet båten til andre siden av havnen før sluttseddelen var underskrevet …

Nå har han tatt kontakt med fiskeridirektøren for å få myket opp reglene – som heller ikke praktiseres likt.