Samherji har møtt alvorlige anklager om hvitvasking av penger gjennom sine transaksjoner med DNB Bank knyttet til virksomheten i Namibia. Den norske statsadvokaten har nå henlagt en straffesak under etterforskning som var rettet mot den norske banken DNB. Dette som følge av transaksjoner med selskaper relatert til Samherji.

Grunnløse påstander

I en kunngjøring fra DNB til Oslo Børs i dag morges viste banken til at etterforskningen som omfattet påstander om hvitvasking av penger, ikke avslørte noen kriminell oppførsel som kan føre til rettsforfølgelse, og saken ble henlagt.

I en melding som er lagt ut på Samherjis nettside hilser de denne konklusjonen velkommen. Selskapet sier de alltid har hevdet at påstander om tilknyttede selskapers transaksjoner med DNB har vært grunnløse.

I media

Samherji viser til at media, også på Island, har henvist til studien av DNB Bank i Norge for disse påstandene.

– Den norske statsadvokatens konklusjon om henleggelse av saken viser at ingenting var kvalifisert i disse påstandene, heter det i meldingen.

De viser også til at en viktig del av den islandske rikskringkastingen Ríkisútvarpets (RUV) dekning av fiskeindustrien i Namibia gjaldt den aktuelle transaksjonen med DNB Bank.

– Der ble informasjon om bankens due diligence tatt ut av sin sammenheng. Lånetransaksjoner som ble utført for å sikre at betalingene ble mottatt av mannskapet i tide, ble der gjort mistenkelige. Dette var svært alvorlige påstander om disse transaksjonene, inkludert at de involverte hvitvasking av penger, heter det i meldingen.

Hos Økokrim først

En etterforskning av den aktuelle saken var opprinnelig på bordet til Økokrim, som satte i gang en etterforskning av DNB Bank etter at påstandene ble fremsatt i RUVs dekning i november 2019.

Saken ble deretter overført til Oslo statsadvokatkontor som nå har avsluttet etterforskningen og henlagt saken, skriver Samherji i sin melding.