Du har kanskje hørt om food trucks, et rullende kjøkken som særlig er utbredt i USA.

Men i sommer tas den amerikanske tradisjonstrenden til Norge da til sammen 20 stoppesteder i regi av Godfisk skal få besøk av den norske "food trucken". Prosjektet har de kalt "Fiskenasjonen".

På menyen: Norsk sjømat, selvsagt.

Lokale råvarer
Markedsrådgiver, Sara Møllebakken, i Norges Sjømatråd forteller til Fiskeribladet Fiskaren at begrepet "food truck" stammer helt tilbake fra den amerikanske borgerkrigen.

- Etter krigens slutt oppsto et behov for å organisere mat til cowboyene som forflyttet seg mens de passet buskapen. Men under den amerikanske finanskrisen for noen år tilbake fikk food truck en ny renessanse da det ble for dyrt for mange å leie restaurantlokaler, forklarer hun.

- Siden har det blitt vanlig at unge innovative kokker benytter seg av slike mobile restauranter der de serverer organisk mat av høy kvalitet gjort fra lokale råvarer til en fornuftig pris. Og de er svært populære blant amerikanerne i dag. Egenprofileringen gjør de gjennom sosiale medier. Det skal også vi gjøre, fortsetter hun.

Før jul i fjor forsøkte Norges Sjømatråd seg med hell på denne trenden i Frankrike da de serverte laksetoast fra food truck i Paris. Men nå tar de den til Norge.

Hjemmebesøk
- Dette har aldri blitt gjort i Norge tidligere, understreker hun.

5. mai starter de i Oslo før turen fortsetter til Sørlandet og videre nordover langs kysten, via Lofoten og Vesterålen, før endestasjonen blir Kirkenes den 9. juni. Da har de til sammen hatt 20 stoppesteder.

Ombord i den rullende restauranten er sjømatkokk Christopher Haatuft, eier av Lysverket restaurant i Bergen og erfaring fra Michelin-restaurant i New York.

- Han er svært opptatt av sjømat og vi vil forsøke å hente så mye som mulig av råvarene fra de ulike stoppestedene. Det blir med andre ord blodferskt og menyen skal i tillegg ha en lokal profil som kjennetegner de ulike stedene. En rekke arter skal løftes frem. Blant annet reker, laks, torsk, skjell, krabber, ishavsrøye, makrell, sild og sei.  

Gunnlovsmarkering
- I tillegg vil vi flere steder dra på hjemmebesøk, informerer hun videre.

Så her har du muligheten til å overraske nabolaget ditt med en gatefest eller om konfirmasjonsselskapet ditt trenger en rullende fiskerestaurant for å servere gjestene. Alt selvsagt kostnadsfritt. Innspill til hvem som fortjener besøk av food trucken sender du til Godfisks Facebook-side som hele tiden skal oppdatere fra turneen.

- Vi har selvsagt en baktanke med det hele. Selv om nordmenn spiser mer fisk enn tidligere, kan vi fortsatt spise mer. På denne måten ønsker vi å slå et slag for sjømaten vår som gjør at lille Norge er verdens nest største eksportør av sjømat. Det tror jeg det er mange som ikke vet, sier hun.

- Rammen skal være uformell og sjarmerende der vi skal treffe folk der folk befinner seg. Og mye tyder allerede på at vi har lykkes, for flere medieinstanser har tatt kontakt for å følge oss på veien og matmagasiner har bedt om å få trykke oppskriftene på sjømatrettene som Haatuft skal lage underveis.

- Du kan gjerne si at dette er vårt bidrag til markeringen av at det er 200 år siden grunnloven ble signert. Fisken har så definitivt vært med på å forme Norge til det vi er i dag, avslutter hun.

Markedsrådgiver i Norges Sjømatråd, Sara Møllebakken. Foto: Marius Fiskum